top of page

Vaginoplastika - Podmlađivanje vagine

Funkcionalna ili estetska hirurgija intimne regije? Vaginoplastika i labiaplastika - podmlađivanje vagine


Pogrešno je mišljenje da vaginoplastika, kao hirurška intervencija koja se fokusira na vraćanje genitalne regije u normalno stanje, spada u grupu kozmetičkih operacija.

Podmlađivanje vagine, zatezanje ili sužavanje vagine su termini koji su vezani sa rekonstruktivnom hirurškom intervencijom - vaginoplastikom.


Funkcionalna potreba za rekonstrukcijom ženskih intimnih organa (vaginoplastika) se najčešće javlja nakon prirodnog porođaja.


Porođaj prirodnim putem kod svih žena dovodi do rastezanja struktura karličnog dna. Kada je beba šira od porođajnih kanala majke, lekar – ginekolog – akušer će se odlučiti za epiziotomiju kako bi olakšao prolaz bebe i što manje oštetio majku. Srećom, telo žene je veoma prilagodljivo i uglavnom se nakon nekoliko meseci od porođaja sve lepo vrati na svoje mesto. Većina žena već šest meseci nakon porođaja nema apsolutno nikakve estetske ili funkcionalne probleme.


Nažalost, ne tako mali broj žena ima drugačije iskustvo. Vagina nakon porođaja definitivno nije ista, ni izgledom a ni po funkciji. Zidovi vagine se opuste i mišići izgube na tonusu, ožiljak od epiziotomije nepravilno zarasta, na dodir je sečeni deo prilicno tvrd, bolan, javlja se osećaj kao da je dole sve otvoreno, da nekontrolisano struji vazduh, naročito kod žena koje su se porađale više puta. Javljaju se česte genitalne infekcije, veliki bolovi tokom intimnih odnosa, a nekad i potpuni gubitak seksualnog osećaja.


Mnoge mlade mame se nakon porođaja žale da ne osećaju partnera tokom seksa kao ranije, i da ne doživljavaju orgazam kao pre porođaja.



vaginoplastika sužavanje vagine dr stanojevic nikola
Epiziotomija - najčešća je desna lateralna epiziotomija


Kome da se obratim? Kome dati svoje poverenje nakon traumatičnog porođaja?

Za svaku ženu je to delikatna tema. Mladim majkama je dosta vremena potrebno kako bi donele odluku o rešavanju svojih problema i kako bi zatražile pomoć stručnjaka.

Žene se ne odlučuju na zatezanje vagine samo iz estetske potrebe. Osnovni problem je mnogo ozbiljniji, i ne predstavlja samo stvar lepote intimne regije već ozbiljan poremećaj funkcije koji remeti kvalitet života.

Razgovor treba započeti sa lekarom koji ima iskustva u vraćanju vaše intimne regije u normalu, specijalistom genitalne rekonstruktivne hirurgije.



Da li mi je potrebna vaginoplastika?

Damama, koje su nezadovoljne zbog problema sa intimnom regijom nakon porođaja, lekar specijalista može predložiti hirurško lečenje rekonstrukcije vagine – vaginoplastiku.

Vaginoplastika je hirurška metoda vraćanja ne samo normalnog oblika već i erogenog osećaja vagine. Vaš lekar – hirurg ima zadatak da ukloni postojeće ožiljke od loše zarasle epiziotimije, da spoji razvučene mišiće, zategne oslabljene ligamente, da funkcionalno i estetski vrati vašu najosetljiviju regiju u prirodno stanje.

Vaginoplastika je, kad se radi istovremeno sa rekonstrukcijom mišića podizača organa male karlice, takođe metoda izbora kod spada odnosno prolapsa mokraćne bešike, uterusa ili rektuma. Ta stanja se nazivaju cistocela i rektocela (cistokela i rektokela), a operacije njihove rekonstrukcije prednja i zadnja kolposuspenzija tj kolporafija.


Da li je vaginoplastika delotvorna?

Hirurško zatezanje vagine podrazumeva vraćanje vagine na stare mere, odnosno njeno sužavanje i podmlađivanje. Ukoliko je potrebna, hirurška intervencija je veoma uspešna.


Zašto hirurgija?

Želela bi da mi se intima vrati u normalu laserskom metodom

Alternativa hirurgiji je stezanje vagine zagrevanjem radiofrekventnim talasima ili laserom. Ta neinvazivna metoda zatezanja zida vagine daje dobre rezultate samo kod blagih formi slabosti intimne regije i koristi se za zatezanje kolagenih vlakana oslabljenih prirodnim procesom starenja kod žena nakon srednje životne dobi.

Mladim mamama kod kojih je došlo do značajnog popuštanja zida vagine ili imaju neprijatne ožiljke posle porođaja, laserska metoda neće dati željene rezultate. U takvim situacijama jedina opcija za vaginalno podmađivanje je hirurška rekonstrukcija zatezanja vagine - vaginoplastika.


Koliko brzo nakon porođaja mogu da imam vaginoplastiku?

Kada je u pitanju vaginoplastika nakon porođaja, postoji nekoliko pitanja koja treba razmotriti. Obično se vaginoplastika ne razmatra kod žena koje su odlučile da ponovo rađaju. Ukoliko žena odluči da rodi dete nakon vaginoplastike, korisni efekti operacije zatezanja vagine mogu u potpunosti nestati, što zahteva novu intervenciju radi obnavljanja intimne regije.


Neki hirurzi će predložiti vaginoplastiku već tri meseca nakon porođaja. Dr Nikola Stanojević preferira da sačeka još malo, ponekad i šest meseci nakon porođaja. Nema mesta nestrpljenju, jer period od šest meseci nakon porođaja daje najbolju moguću sliku o realnom stanju ožiljaka koje treba korigovati.


Za optimalnu procenu problema i za postizanje najboljeg rezultata, potrebno je sačekati da prođe dovoljno vremena od porođaja kako bi se utvrdilo da li uopšte postoji realni problem i koji je najbolji način lečenja.

U nekim slučajevima, vaginoplastika možda nije prikladna jer je druga opcija koja je manje invazivna (laserska procedura) mnogo praktičnija opcija.


Zdravlje vagine, važnog dela ženske seksualnosti, može biti veoma osetljiva tema za mnoge žene, posebno ako smatraju da im vagine nisu dovoljno lepe ili "seksi" po svojim standardima.



Odlučila sam se za intervenciju, kakav je postupak?

Ako se nakon detaljnog razgovora i pregleda doktorom Stanojević Nikolom specijalistom genitalne hirurgije ustanovi potreba za vaginoplastikom, dogovorićete se o datumu intervencije u skladu sa vašim mesečnim ciklusom.

Nekoliko dana pred intervenciju pregledaće vas lekar internista kako bi se uverili da ste zdravstveno spremni za operaciju. Na dan operacije bićete smešteni u bolnički apartman a hirurg Dr Nikola Stanojević će vam još jednom objasniti sve detalje same intervencije i oporavka nakon operacije. Šest sati pred intervenciju nemojte unositi hranu i piće. Intervencija se zbog vašeg komfora radi uglavnom u opštoj anesteziji, ali se po vašem zahtevu može izvesi i u regionalnoj anesteziji. Sama intervencija sa sve anestezijom traje do 2 sata, a nakon toga se budite u bolničkom apartmanu.


Izlazak iz bolnice možete očekivati sledećeg dana nakon operacije. Kada napustite bolnicu Dr Stanojević će ostati u bliskom kontaktu sa vama radi redovnih kontrola, previjanja i postoperativnog praćenja.

Povratak na posao možete očekivati 10 dana nakon intervencije, naravno u zavisnosti od posla koji obavljate. Teškom fizičkom vežbanju možete se vratiti 6 do 8 nedelja nakon operacije. Konci koji se koriste se sami rastvaraju i nema potrebe za njihovim uklanjanjem.

Dozvolu za započinjanje seksualnih odnosa daje vam vaš lekar obično 6 do 8 nedelja nakon hirurške operacije vaginoplastike.


Kakav ću imati osećaj nakon operacije?

Ožiljak nakon par nedelja zarasta tako da se više ne vidi i ne oseća. Dodir, seksualna osetljivost i osećaj prilikom orgazma se vraćaju u normalu 6 nedelja nakon pravilno izvedene operacije.

Nakon perioda potpunog zarastanja, koji je obično oko tri meseca od operacije, nećete ni primećivati da ste operisani, a sve će izgledati kao i pre porođaja.


Genitalna rekonstruktivna hirurgija je glavno područje dr Nikole Stanojevića. Vaginoplastika je jako značajan deo njegove hirurške prakse, jer smatra da kada se žena reši svakodnevnih “malih problema dole”, kada povrati svoju izgubljenu lepotu, i ponovo se oseti privlačnom, neizbežno sledi povratak samopouzdanja, i povećanje kvaliteta života kao jednog od najvažnijih merila ljudskog zdravlja.


Svako zaslužuje da se oseća privlačno i poželjno. Važno je potražiti hirurga koji ne samo da razume i saoseća sa vašim stanjem i vašim potrebama, već i poseduje znanje i veštinu da vaše želje ispuni.

Svaka žena koja ima funkcionalnih problema tamo dole posle porođaja treba da uradi sve što može da se to ispravi.


Žene vole da se osećaju lepo kada se skinu, a zadatak genitalnog hirurga je da taj izgubljeni osećaj vrati.



vaginoplastika sužavanje vagine dr stanojevic nikola
Stanje nakon dva porođaja (epiziotomija i ruptura međice) a neposredno pred vaginoplastiku - potrebna je rekonstrukcija mišića pelvičnog dna i estetska korekcija vaginalnog otvora

vaginoplastika sužavanje vagine dr stanojevic nikola
Stanje neposredno nakon intervencije vaginoplastike: uklonjeni su ožiljci od epiziotomije, rekonstruisani su mišići pelvičnog dna, sužen vaginalni otvor i estetski je korigovan introitus vagine (labiaplastika) najpribližnije stanju kao pre porođaja

vaginoplastika sužavanje vagine dr stanojevic nikola
Vaginoplastika - izgled 2 meseca nakon intervencije vaginoplastike sa labioplastikom

vaginoplastika sužavanje vagine dr stanojevic nikola
Stanje nakon dva porođaja (dve epiziotomije) - planirana je rekonstrukcija mišića pelvičnog dna i sužavanje vaginalnog otvora

vaginoplastika sužavanje vagine dr stanojevic nikola
Stanje odmah nakon operacije vaginoplastike: uklonjeni su ožiljci od epiziotomije, rekonstruisani su mišići pelvičnog dna, sužen vaginalni otvor i estetski je korigovan introitus vagine (labiaplastika) najpribližnije stanju kao pre porođaja

vaginoplastika sužavanje vagine dr stanojevic nikola
Izgled dva meseca nakon operacije vaginoplastike sa labioplastikom

vaginoplastika sužavanje vagine dr stanojevic nikola
Stanje nakon nekoliko vaginalnih porođaja, svaki uz epiziotomiju. Uočljiv je značajan defekt zadnjeg zida vagine i asimetrija malih usana

vaginoplastika sužavanje vagine dr stanojevic nikola
Izgled neposredno nakon operacije vaginoplastike sa labioplastikom, rekonstruisani su mišići pelvičnog dna (m.levator ani)

vaginoplastika sužavanje vagine dr stanojevic nikola
Izgled 6 nedelja posle operacije - postignuta je simetrija vaginalnog ulaza, rekonstruisani mišići zapravo daju glavni oblik vagine


vaginoplastika sužavanje vagine dr stanojevic nikola
Stanje nakon jednog vaginalnog porođaja sa epiziotomijom. Prisutna je i veziko - vaginalna fistula zbog koje je gospođa imala stalno curenje urina (urinarna inkontinencija)

vaginoplastika sužavanje vagine dr stanojevic nikola
Izgled neposredno nakon operacije. Fistula između mokraćne bešike i vagine je rekonstruisana kroz vaginu, tj vaginalnim rezom

vaginoplastika sužavanje vagine dr stanojevic nikola
Izgled tri meseca nakon operacije - fistula je zarasla i pacijentkinja uredno mokri uz potpunu kontrolu nad curenjem urina, ožiljak od vaginoplastike je potpuno zarastao


vaginoplastika sužavanje vagine dr stanojevic nikola
Korekcija prethodno neuspešne operacije vaginoplastike urađene u drugom hirurškom centru. Pacijentkinja se žalila na potpuni gubitak osećaja tokom seksa, nedostatak kontrole nad mišićima vagine i pelvičnog dna

vaginoplastika sužavanje vagine dr stanojevic nikola
Izgled na kraju operacije vaginoplstike sa zatezanjem mišića

vaginoplastika sužavanje vagine dr stanojevic nikola
Izgled 3 meseca nakon operacije. Pacijentkinja je zadovoljna osećajem prilikom seksualnih odnosa, povraćena je funkcija mišića pelvičnog dna i zida vagine
vaginoplastika sužavanje vagine dr stanojevic nikola
Izgled nakon dva vaginalna porođaja sa rupturim (cepanjem) zadnjeg zida vagine

vaginoplastika sužavanje vagine dr stanojevic nikola
Spolja se cela operacije jedva i vidi, najveći deo šavova se nalazi unutar zida vagine

vaginoplastika sužavanje vagine dr stanojevic nikola
Izgled tri meseca nakon operacije vaginoplastike
vaginoplastika epiziotomia epiziotomija vagina porođaj porodjaj ruptura beba seks bol bolni odnosi ožiljak na vagini rekonstrukcija podmađivanje sužavanje vagine podmadjivanje porodjaja dr stanojevic stanojević nikola urolog plasticna operacija hirurgija hirurg intervencija labiaplastika vaginoplastika vaginaplastika laser lasersko suzi uze uže uža uza sužavanje suzavanje vagine porodjaja porožaja epiziotomija akušer porođaji porođaj ušivanje

Vaginoplastika - podmlađivanje vagine kao trajno rešenje problema nakon prirodnog porođaja sa epiziotomijom i/ili sa rupturom zida vagine

739 views
bottom of page