top of page

Vaginoplastika

Funkcionalna ili estetska hirurgija intimne regije?

dr Nikola Stanojević - urolog, specijalista urogenitalne rekonstrutivne hirurgije


Pogrešno je mišljenje da vaginoplastika, kao hirurška intervencija koja se fokusira na vraćanje genitalne regije u normalno stanje, spada u grupu kozmetičkih operacija.

Vaginalno podmlađivanje, zatezanje ili sužavanje vagine su termini koji su vezani sa rekonstruktivnom hirurškom intervencijom - vaginoplastikom.


Funkcionalna potreba za rekonstrukcijom ženskih intimnih organa (vaginoplastikom) se najčešće javlja nakon prirodnog porođaja.


Porođaj prirodnim putem kod svih žena dovodi do rastezanja struktura karličnog dna. Kada je beba šira od porođajnih kanala majke, lekar – ginekolog – akušer će se odlučiti za epiziotomiju kako bi olakšao prolaz bebe i što manje oštetio majku. Srećom, telo žene je veoma prilagodljivo i uglavnom se nakon nekoliko meseci od porođaja sve lepo vrati na svoje mesto. Većina žena već šest meseci nakon porođaja nema apsolutno nikakve estetske ili funkcionalne probleme.


Nažalost, ne tako mali broj žena ima drugačije iskustvo. Vagina nakon porođaja definitivno nije ista, ni izgledom a ni po funkciji. Zidovi vagine se opuste i mišići izgube na tonusu, ožiljak od epiziotomije nepravilno zarasta, na dodir je sečeni deo prilicno tvrd, bolan, javlja se osećaj kao da je dole sve otvoreno, da nekontrolisano struji vazduh, naročito kod žena koje su se porađale više puta. Javljaju se česte genitalne infekcije, veliki bolovi tokom intimnih odnosa, a nekad i potpuni gubitak seksualnog osećaja.


Mnoge mlade mame se nakon porođaja žale da ne osećaju partnera tokom seksa kao ranije, i da ne doživljavaju orgazam kao pre porođaja.


Kome da se obratim? Kome dati svoje poverenje nakon traumatičnog porođaja?

Za svaku ženu je to delikatna tema. Mladim majkama je dosta vremena potrebno kako bi donele odluku o rešavanju svojih problema i kako bi zatražile pomoć stručnjaka.

Žene se ne odlučuju na zatezanje vagine samo iz estetske potrebe. Osnovni problem je mnogo ozbiljniji, i ne predstavlja samo stvar lepote intimne regije već ozbiljan poremećaj funkcije koji remeti kvalitet života.

Razgovor treba započeti sa lekarom koji ima iskustva u vraćanju vaše intimne regije u normalu, specijalistom genitalne rekonstruktivne hirurgije.vaginoplastika epiziotomia epiziotomija vagina porođaj porodjaj ruptura beba seks bol bolni odnosi ožiljak na vagini rekonstrukcija podmađivanje sužavanje vagine podmadjivanje porodjaja dr stanojevic stanojević nikola urolog plasticna operacija hirurgija hirurg intervencija labiaplastika vaginoplastika vaginaplastika laser lasersko suzi uze uže uža uza vagine porodjaja porožaja epiziotomija akušer porođaji porođaj ušivanje
Stanje nakon dva porođaja (epiziotomija i ruptura međice) a neposredno pred vaginoplastiku - potrebna je rekonstrukcija mišića pelvičnog dna i estetska korekcija vaginalnog otvora

vaginoplastika epiziotomia epiziotomija vagina porođaj porodjaj ruptura beba seks bol bolni odnosi ožiljak na vagini rekonstrukcija podmađivanje sužavanje vagine podmadjivanje porodjaja dr stanojevic stanojević nikola urolog plasticna operacija hirurgija hirurg intervencija labiaplastika vaginoplastika vaginaplastika laser lasersko suzi uze uže uža uza sužavanje suzavanje vagine porodjaja porožaja epiziotomija akušer porođaji porođaj ušivanje
Stanje neposredno nakon intervencije vaginoplastike: uklonjeni su ožiljci od epiziotomije, rekonstruisani su mišići pelvičnog dna, sužen vaginalni otvor i estetski je korigovan introitus vagine najpribližnije stanju kao pre porođaja

vaginoplastika epiziotomia epiziotomija vagina porođaj porodjaj ruptura beba seks bol bolni odnosi ožiljak na vagini rekonstrukcija podmađivanje sužavanje vagine podmadjivanje porodjaja dr stanojevic stanojević nikola urolog plasticna operacija hirurgija hirurg intervencija labiaplastika vaginoplastika vaginaplastika laser lasersko suzi uze uže uža uza sužavanje suzavanje vagine porodjaja porožaja epiziotomija akušer porođaji porođaj ušivanje
Vaginoplastika - izgled 2 meseca nakon intervencije vaginoplastike

https://www.dr-stanojevic.com/vaginoplastika


Da li mi je potrebna vaginoplastika?

Damama, koje su nezadovoljne zbog problema sa intimnom regijom nakon porođaja, lekar specijalista može predložiti hirurško lečenje rekonstrukcije vagine – vaginoplastiku.

Vaginoplastika je hirurška metoda vraćanja ne samo normalnog oblika već i erogenog osećaja vagine. Vaš lekar – hirurg ima zadatak da ukloni postojeće ožiljke od loše zarasle epiziotimije, da spoji razvučene mišiće, zategne oslabljene ligamente, da funkcionalno i estetski vrati vašu najosetljiviju regiju u prirodno stanje.

Vaginoplastika je, kad se radi istovremeno sa rekonstrukcijom mišića podizača organa male karlice, takođe metoda izbora kod spada odnosno prolapsa mokraćne bešike, uterusa ili rektuma. Ta stanja se nazivaju cistocela i rektocela (cistokela i rektokela), a operacije njihove rekonstrukcije prednja i zadnja kolposuspenzija tj kolporafija.


Da li je vaginoplastika delotvorna?

Hirurško zatezanje vagine podrazumeva vraćanje vagine na stare mere, odnosno njeno sužavanje i podmlađivanje. Ukoliko je potrebna, hirurška intervencija je veoma uspešna.


Zašto hirurgija? Želela bi da mi se intima vrati u normalu laserskom metodom

Alternativa hirurgiji je stezanje vagine zagrevanjem radiofrekventnim talasima ili laserom. Ta neinvazivna metoda zatezanja zida vagine daje dobre rezultate samo kod blagih formi slabosti intimne regije nakon porođaja, i koristi se uglavnom za zatezanje kolagenih vlakana oslabljenih prirodnim procesom starenja kod žena nakon srednje životne dobi.

Mladim mamama kod kojih je došlo do značajnog popuštanja zida vagine ili imaju neprijatne ožiljke posle porođaja, laserska metoda neće dati željene rezultate. U takvim situacijama jedina opcija je hirurška rekonstrukcija zatezanja vaginoplastikom.


Koliko brzo nakon porođaja mogu da imam vaginoplastiku?

Kada je u pitanju vaginoplastika nakon porođaja, postoji nekoliko pitanja koja treba razmotriti. Obično se vaginoplastika ne razmatra kod žena koje su odlučile da ponovo rađaju. Ukoliko žena odluči da rodi dete nakon vaginoplastike, korisni efekti operacije zatezanja vagine mogu u potpunosti nestati, što zahteva novu intervenciju radi obnavljanja intimne regije.


Neki hirurzi će predložiti vaginoplastiku već tri meseca nakon porođaja. Dr Nikola Stanojević preferira da sačeka još malo, ponekad i šest meseci nakon porođaja. Nema mesta nestrpljenju, jer period od šest meseci nakon porođaja daje najbolju moguću sliku o realnom stanju, a na prvom mestu, da li će postupak rekonstrukcije vagine biti od koristi.Za optimalnu procenu problema i za postizanje najboljeg rezultata, potrebno je sačekati da prođe dovoljno vremena od porođaja kako bi se utvrdilo da li uopšte postoji realni problem i koji je najbolji način lečenja.

U nekim slučajevima, vaginoplastika možda nije prikladna jer je druga opcija koja je manje invazivna (laserska procedura) mnogo praktičnija opcija.Zdravlje vagine, važnog dela ženske seksualnosti, može biti veoma osetljiva tema za mnoge žene, posebno ako smatraju da im vagine nisu dovoljno lepe ili "seksi" po svojim standardima.


Odlučila sam se za intervenciju, kakav je postupak?

Ako se nakon detaljnog razgovora i pregleda doktorom Stanojević Nikolom specijalistom genitalne hirurgije ustanovi potreba za vaginoplastikom, dogovorićete se o datumu intervencije u skladu sa vašim mesečnim ciklusom.

Nekoliko dana pred intervenciju pregledaće vas lekar internista kako bi se uverili da ste zdravstveno spremni za operaciju. Na dan operacije bićete smešteni u bolnički apartman a hirurg Dr Nikola Stanojević će vam još jednom objasniti sve detalje same intervencije i oporavka nakon operacije. Šest sati pred intervenciju nemojte unositi hranu i piće. Intervencija se zbog vašeg komfora radi uglavnom u opštoj anesteziji, ali se po vašem zahtevu može izvesi i u regionalnoj anesteziji. Sama intervencija sa sve anestezijom traje do 2 sata, a nakon toga se budite u bolničkom apartmanu.


Izlazak iz bolnice možete očekivati sledećeg dana nakon operacije. Kada napustite bolnicu Dr Stanojević će ostati u bliskom kontaktu sa vama radi redovnih kontrola, previjanja i postoperativnog praćenja.

Povratak na posao možete očekivati 7 do 10 dana nakon intervencije, naravno u zavisnosti od posla koji obavljate. Teškom fizičkom vežbanju možete se vratiti 6 do 8 nedelja nakon operacije. Konci koji se koriste se sami rastvataju i nema potrebe za njihovim uklanjanjem.

Dozvolu za započinjanje seksualnih odnosa daje vam vaš lekar obično 6 do 8 nedelja nakon hirurške operacije vaginoplastike.


Kakav ću imati osećaj nakon operacije?

Ožiljak nakon par nedelja zarasta tako da se više ne vidi i ne oseća. Dodir, seksualna osetljivost i osećaj prilikom orgazma se vraćaju u normalu 6 nedelja nakon pravilno izvedene operacije.

Nakon perioda potpunog zarastanja, koji je obično oko tri meseca od operacije, nećete ni primećivati da ste operisani, a sve će izgledati kao i pre porođaja.


Genitalna rekonstruktivna hirurgija je glavno područje dr Nikole Stanojevića. Vaginoplastika je jako značajan deo njegove hirurške prakse, jer smatra da kada se žena reši svakodnevnih “malih problema dole”, kada povrati svoju izgubljenu lepotu, i ponovo se oseti privlačnom, neizbežno sledi povratak samopouzdanja, i povećanje kvaliteta života kao jednog od najvažnijih merila ljudskog zdravlja.


Svako zaslužuje da se oseća privlačno i poželjno. Važno je potražiti hirurga koji ne samo da razume i saoseća sa vašim stanjem i vašim potrebama, već i poseduje znanje i veštinu da vaše želje ispuni.

Svaka žena koja ima funkcionalnih problema tamo dole posle porođaja treba da uradi sve što može da se to ispravi.


Žene vole da se osećaju lepo kada se skinu, a zadatak genitalnog hirurga je da taj izgubljeni osećaj vrati.


Ukoliko želite da se konsultujete i detaljnije upoznate kako može da Vam se pomogne, pošaljite mi direktno poruku ili mi pišite putem elektronske pošte.
vaginoplastika epiziotomia epiziotomija vagina porođaj porodjaj ruptura beba seks bol bolni odnosi ožiljak na vagini rekonstrukcija podmađivanje sužavanje vagine podmadjivanje porodjaja dr stanojevic stanojević nikola urolog plasticna operacija hirurgija hirurg intervencija labiaplastika vaginoplastika vaginaplastika laser lasersko suzi uze uže uža uza sužavanje suzavanje vagine porodjaja porožaja epiziotomija akušer porođaji porođaj ušivanje

408 views