Erektilna disfunkcija

Da li patite od ED?


Niste sami…

Impotencija pogađa jednu trećinu muškaraca u 40im godinama, a dve trećine muškaraca starosti preko 70 godina. Iako je svako od nas drugačiji, za mnoge muškarce impotencija predstavlja ogroman hendikep.


Ako ste muškarac stariji od 40 godina, vi ste glavna ciljna grupa mnoštvu reklama preparata za potenciju; TV reklame, internet oglasi, e-pošta i časopisi. Ponuda proizvoda za poboljšanje kvaliteta erekcije je bogata, ali niko vas neće zapitati da li stvarno imate simptome erektilne disfunkcije. Mediji serviraju informaciju da svaki muškarac u svakom domaćinstvu širom sveta ima poteškoća sa seksom.


Kako funkcioniše erekcija?


Erekcija počinje u mozgu kada živci šalju signale kroz telo do penisa gde se zid penilnih arterija opušta, arterije se šire i više krvi dolazi do penisa. Istovremeno se zatvara venski splet u penisu, čime se zadržava krv, pritisak u penisu raste a penis se zatim stvrdne.


Šta je erektilna disfunkcija?


Erektilna disfunkcija, impotencija ili polna nemoć, je nemogućnost postizanja ili održavanja čvrstine penisa dovoljne za seksualni odnos.


Zdravom muškarcu, neverovatan seks je prirodan i lak. Ali vremenom svakodnevni stres i opterećenost poslovnim obavezama smanjuju seksualnu moć muškarca. Sviđalo nam se to ili ne, kako godine prolaze za mnoge muškarce je sve teže imati bezbrižan seks.


Šta uzrokuje poremećaj erekcije kod muškaraca?


Erektilna disfunkcija povezana je sa smanjenim protokom krvi kroz penis, dijabetesom, hipertenzijom, poremećajem živaca u karlici, izmenjenim nivoima hormona, a mogu je uzrokovati i psihološki faktori. Jako često se impotencija javlja nakon operacija na prostati.


Najčešći uzroci ED:

Lečenje raka prostate: radikalna prostatektomija, zračenje, hormonska terapija

Peronijeva bolest (Peyronies desease)

Dijabetes

Visoki krvni pritisak (hipertenzija)

Povrede karlice

Hirurške komplikacije nakon vaskularnih operacija velikih krvnih sudova (aneurizme abdominalne aorte)

Dugotrajna upotreba duvana, alkohola, droga ili lekova

Visok holesterol

Poremećaji živaca

Hormonski poremećaj

Psihološki faktori: osećaj krivice, depresija, anksioznost, nisko samopouzdanje, strah od intimnosti


Izbor načina života mnogo utiče na kvalitet erekcije.

Pušenje, loša ishrana, zloupotreba alkohola, upotreba droga, prekomerna težina i sedeći način života doprinose erektilnoj disfunkciji. Ovi faktori rizika povećavaju učestalost komplikacija kardiovaskularnih bolesti poput srčanog udara, moždanog udara i smanjenog perifernog protoka krvi.


Ako muškarac nema zdrav protok krvi, ne postoji ni zadovoljavajuća erekcija.


Živeti sa erektilnom disfunkcijom


Impotencija je ozbiljna prepreka za muškarca bilo da je samac ili da je u vezi. To je stanje koje uništava samopouzdanje i dovodi do osećaja krivice, depresije i anksioznosti.


Važno je da muškarc sa svojim partnerom razgovara o polnoj nemoći.

Važno je da se muškarci edukuju o simptomima, uzrocima i lečenju ED.


Probao sam da uzimam lekove za ED ali nikad nisam osetio njihovo dejstvo


Lekovi su još uvek uobičajeni pristup u lečenju ED. Međutim, studije su pokazale da tablete za erektilnu disfunkciju deluju samo kod dve trećine muškaraca.


Neželjeni efekti lekova su toliko loši da izbegavam tablete


Iako tablete proizvode erekciju dovoljnu za seksualni odnos, sve više muškaraca odlučuje da ne uzimaju lekove zbog neželjenih efekata koje izazivaju: glavobolja, mučnina, proliv, promene u vidu