top of page
Man with Samurai Sword
Cirkumcizija

Fimoza se može javiti u bilo kom životnom dobu. Obolela i sužena kožica svakim prevlačenjem puca, stvaraju se novi bolni ožiljci koji je dodatno sužavaju do mere tako da je prevlačenje kožice preko glansa nemoguće. Ponovljenim povredama kožice se stvaraju uslovi za razvoj infekcije i lihen skleroze.

 

Fimoza se u početnim stadijumima može lečiti kortikosteroidnim kremama ali ako kreme ne deluju jedini vid lečenja je operacija – cirkumcizija.

 

Cirkumcizija je hirurška metoda uklanjanja obolele kožice sa vrha penisa – prepucijuma.

 

Ovaj vid lečenja se kod dece ne savetuje pre druge ili treće godine života. Poseban slučaj je kada dete otežano mokri ili ima problema sa stalnim urinarnim infekcijama mokraćne bešike i bubrega zbog fimoze. Tada se fimoza operiše i pre prve godine života.

 

Cirkumcizija se kod dece uvek radi u opštoj anesteziji.

 

Cirkumcizija se kod odraslih radi u lokalnoj anesteziji.

 

Operacija traje od 30 do 45 minuta.

 

Boravak u bolnici je par sati nakon operacije.

 

Postoperaciono praćenje se vrši na 2 dana. Svi zavoji se skidaju nakon 7 dana od operacije.

Ako vam je potrebna konsultacija radi odluke o hirurškoj intervenciji, kontaktirajte nas direktno ili putem formulara

 

Neposredno nakon same intervencije nema bolova zbog produženog delovanja anestezije. Nakon prestanka delovanja anestezije može se javiti blaga neprijatnost sve dok se glans ne prilagodi na novo okruženje bez zaštitnog efekta kožice. Za ublažavanje eventualnih bolova koriste se anestetičke kreme. Ovaj period prilagođavanja i povećane osetljivosti glansa obično traje oko 5 do 7 dana. Povratak normalnom seksualnom životu obično se dešava 20 dana od operacije. Operacija kožice penisa ne utiče na kvalitet erekcije. Nakon operacije muškarci imaju kvalitetnije seksualne odnose zbog uklanjanja obolele preosetljive kožice.

Mikrohirurški konci, koji se koriste prilikom ovih operacija, se sami rastvaraju 4 nedelje nakon operacije, a tada se i očekuje potpuno zarastanje rane.

bottom of page