top of page
vaginoplastika zatezanje i suzavanje vagine posle vaginalnog porodjaja dr nikola stanojevic urolog beograd srbija
Vaginoplastika

Rekonstrukcija vagine nakon porođaja mora da obuhvati odstranjivanje dubokih ožiljaka nastalih epiziotomijom, spajanje presečenih mišića pelvičnog dna i rekonstrukciju celog zida vagine uz estetsku korekciju spoljnjeg otvora vagine i malih usana (labioplastika). Bitan je prirodan funkcionalni a ne samo estetski rezultat rekonstruktivne hirurgije. Obično se istovremeno izvodi i rekonstrukcija cistocele ili rektocele.

Hirurško zatezanje vagine podrazumeva vraćanje vagine na stare mere, odnosno njeno sužavanje, zatezanje i podmlađivanje.

Vaginoplastika je jedna od metoda kojom raspolaže urogenitalna hirurgija a kojom se ne samo vraća normalni oblik već i erogeni osećaj vagine. Uklanjanjem postojećih ožiljaka od loše zarasle epiziotimije, spajanjem razvučenih mišića i zatezanjem oslabljenih ligamenata, funkcionalno i estetski se vraća najosetljivija regija u prirodno stanje.

Vaginoplastika je, kad se radi istovremeno sa rekonstrukcijom mišića podizača organa male karlice, takođe metoda izbora kod spada odnosno prolapsa mokraćne bešike, uterusa ili rektuma. Ta stanja se nazivaju cistocela i rektocela (cistokela i rektokela), a operacije njihove rekonstrukcije prednja i zadnja kolposuspenzija tj kolporafija. 

Obično se vaginoplastika ne razmatra kod žena koje su odlučile da ponovo rađaju. 
 

Za optimalnu procenu problema i za postizanje najboljeg rezultata, potrebno je sačekati da prođe period od šest meseci nakon porođaja.​

Intervencija se radi uglavnom u opštoj anesteziji, ali se može izvesi i u regionalnoj anesteziji.

Sama intervencija traje oko 60 do 90 minuta.

Izlazak iz bolnice je sledećeg dana nakon operacije.

Redovne ambulantne kontrole su na 2 do 3 dana.

Ako vam je potrebna konsultacija radi odluke o hirurškoj intervenciji, kontaktirajte direktno doktora Stanojevića putem formulara

Povratak na posao možete očekivati 10 do 14 dana nakon intervencije, naravno u zavisnosti od posla koji obavljate. Aktivnom fizičkom vežbanju možete se vratiti 6 do 8 nedelja nakon operacije. Konci koji se koriste se sami rastvaraju i nema potrebe za njihovim uklanjanjem. Dodir, seksualna osetljivost i osećaj prilikom orgazma se vraćaju u normalu 8 do 10 nedelja nakon pravilno izvedene operacije. Nakon perioda potpunog zarastanja, koji je obično oko tri meseca od operacije, nećete ni primećivati da ste operisani.
 

Svako zaslužuje da se oseća privlačno i poželjno. Važno je potražiti hirurga koji ne samo da razume i saoseća sa vašim stanjem i vašim potrebama, već poseduje znanje i veštinu da vaše želje ispuni. Svaka žena koja ima funkcionalnih problema tamo dole posle porođaja treba da uradi sve što može da to ispravi. Žene vole da se osećaju lepo kada se skinu, a zadatak genitalnog hirurga je da taj izgubljeni osećaj vrati.

- PAŽNJA -
U nastavku je FOTO i VIDEO materjal pre i posle hirurške intervencije vaginoplastike

vaginoplastika sužavanje vagine
vaginoplastika sužavanje vagine
vaginoplastika sužavanje vagine
vaginoplastika sužavanje vagine
vaginoplastika sužavanje vagine
vaginoplastika sužavanje vagine
bottom of page