top of page

Fimoza - operacija ili krema?

Moje dete ima slepljenu kožicu na vrhu penisa, da li je to normalno?


Kod tek rodjenih dečaka, pa do navršene druge godine života, kožica na vrhu je prirodno slepljena sa glavićem penisa. To je potpuno normalna stvar.


Uloga roditelja je da do druge godine života svom dečaku oslobode kožicu od glansa blagim povlačenjem tokom kupanja deteta i da nauče svog dečaka kako da samostalno održava higijenu penisa.



Šta je to fimoza?

Fimoza je suženje kožice na vrhu penisa, zbog koga je teško, ili ponekad nemoguće prevlačenje kožice penisa preko glavića penisa. Javlja se i kod odraslih i kod dece.


Ako oslobađanje glavića nije moguće jer je kožica preuska onda govorimo o urođenoj fimozi. U najtežim slučajevima urođene fimoze dete otežano mokri a na vrhu penisa se stvara balončić ispod kože. Drugo stanje pod nazivom athezije prepucijuma takođe može da oteža prevlačenje kožice, ali tada se ne radi o fimozi.


Šta da radim ako ne uspem da odlepim kožicu svom detetu?

Javite se genitalnom dečijem hirurgu koji će nakon pregleda deteta doneti odluku o najboljem postupku za rešavanje problema.

Kod blagog suženja, lekar će preporučiti određene kreme pomoću kojih kožica smekša, a suženje nestane nakon 3 do 4 nedelje.

S druge strane, ako je kožica jako slepljena za glans penisa, onda će lekar predložiti odlepljivanje kožice. To je bolna procedura i zbog toga se radi u lokalnoj anesteziji. Nakon utrljavanja kreme sa lokalnim anestetikom, procedura nije bolna i ne izaziva traumu kod dečaka.





Genitalni hirurg je utvrdio da nam treba operacija. Šta dalje?

Kako izgleda sam tok operacije?

Na prvom mestu cirkumcizija nije hitna hirurška intervencija i ona se može planirati po Vašim potrebama.


Sve hirurške intervencije se kod dece rade u opštoj anesteziji.

Nekoliko dana pre operacije pedijatar će pregledom utvrditi da li je dete zdravo i sposobno za operaciju u opštoj anesteziji. Na sam dan operacije smestićete se u bolnički apartman. Tokom celog boravka u bolnici, osim u samoj operacionoj sali, nećete se razdvajati od Vašeg deteta.


Da li je procedura bolna za moje dete?

Zajednički rad anesteziologa i hirurga obezbeđuju potpuni komfor pre i posle intervencije. Pred operaciju dete popije sirup, takozvanu premedikaciju tako da priprema za operaciju prođe bez emotivne traume deteta i roditelja.

Operacija se uvek radi u opštoj anesteziji. Sama intervencija traje manje od 45 minuta nakon čega se dete budi u bolničkom apartmanu u Vašem naručju. U bolnici obično ostajete nekoliko sati nakon intervencije. Nakon izlaska iz bolnice ostajete u bliskom kontaktu sa Vašim lekarom radi pomnog postoperacionog praćenja i previjanja. Svi zavoji se skidaju nakon 7 dana od operacije.


Mikrohirurški konci, koji se koriste prilikom ovih operacija, se sami rastvaraju 4 nedelje nakon operacije, a tada se i očekuje potpuno zarastanje rane.






Kod odraslih se fimoza može javiti u bilo kom uzrastu.

Najčešći uzroci fimoze odraslih su nedovoljna higijena sa ponovljenim infekcijama. Posebno progresivno obolenje koje dovodi do suženja kožice penisa kod odraslih se zove lihen skleroza penisa.

Lihen skleroza osim suženja kožice, promene boje glansa i kože penisa, dovodi do progresivnog suženja mokraćnog kanala. Lihen skleroza zahteva poseban pristup u lečenju, obavezna cirkumcizija i upotreba kortikosteroidnih krema, kako bi se ova podmukla bolest zaustavila. Neretko se susreću slučajevi dugačkih suženja uretralnog kanala zbog ove bolesti.


Fimoza ima ozbiljan efekat na kvalitet života. Seksualni odnosi nisu mogući, penis je pod stalnom infekcijom a u najtežim slučajevima je i otežano mokrenje.


Nemam nikakve bolove. Zašto moram na operaciju? Šta predlažete?

Javite se svom urologu i on će Vam najverovatnije predložiti operaciju uklanjanja obolele kožice. Najozbiljnije komplikacije koje fimoza donosi mogu biti fatalne. Stalna pokrivenost glansa trajno menja kožu i stvaraju se ozbiljni problemi od kojih je najopasniji karcinom penisa.


Da li je uklanjanje kožice jedino rešenje za fimozu?

Zavisi od trenutnog stanja kožice. Ako je moguće, urolog će predložiti upotrebu kortikosteroidnih krema kako bi se smanjila upala i kožica opustila. Kod nekih formi fimoze, ponekad se posebnim hirurškim tehnikama može sačuvati kožica i time zadržati nepromenjen izgled penisa.


Kako izgleda sama operacije cirkumcizije?

Cirkumcizija se kod odraslih radi uglavnom u lokalnoj anesteziji. Nakon pravilnog davanja anestetika sama procedura je bezbolna. Operacija traje oko 30 do 45 minuta. Nakon završene operacije imaćete poseban zavoj koji sprečava pojavu otoka i pospešuje brže zarastanje rane.

Nakon izlaska iz bolnice ostaćete u bliskom kontaktu sa lekarom zbog postoperativnog praćenja. Svi zavoji se skidaju najkasnije nedelju dana nakon intervencije. Konci koji se koriste se sami rastvaraju, te nije potrebno njihovo uklanjanje.

Već sledećeg dana nakon operacije se možete vratiti uobičajenim aktivnostima. Jedino što nije dozvoljeno u prve tri nedelje nakon operacije fimoze su seksualni odnosi, kupanje u bazenu ili boravak u sauni.


Da li će mi glavić biti preosetljiv nakon operacije fimoze?

Neposredno nakon same intervencije nećete osećati ništa zbog produženog delovanja anestezije. Nakon prestanka delovanja anestezije možete osećati blagu neprijatnost sve dok se glans ne prilagodi na novo okruženje bez zaštitnog efekta kožice. Za ublažavanje eventualnih bolova možete koristiti anestetičke kreme. Ovaj period prilagođavanja i povećane osetljivosti glansa obično traje oko 5 do 7 dana.


Da li cirkumcizija utiče na moju seksualnu moć?

Operacija kožice penisa ne utiče na kvalitet erekcije. Uglavnom ćete nakon operacije imati kvalitetnije seksualne odnose zbog uklanjanja obolele preosetljive kožice.

6,886 views
bottom of page