Fimoza - operacija ili krema?

Moje dete ima slepljenu kožicu na vrhu penisa, da li je to normalno?


Kod tek rodjenih dečaka, pa do navršene druge godine života, kožica na vrhu je prirodno slepljena sa glavićem penisa. To je potpuno normalna stvar.


Uloga roditelja je da do druge godine života svom dečaku oslobode kožicu od glansa blagim povlačenjem tokom kupanja deteta i da nauče svog dečaka kako da samostalno održava higijenu penisa.Šta je to fimoza?

Fimoza je suženje kožice na vrhu penisa, zbog koga je teško, ili ponekad nemoguće prevlačenje kožice penisa preko glavića penisa. Javlja se i kod odraslih i kod dece.


Ako oslobađanje glavića nije moguće jer je kožica preuska onda govorimo o urođenoj fimozi. U najtežim slučajevima urođene fimoze dete otežano mokri a na vrhu penisa se stvara balončić ispod kože. Drugo stanje pod nazivom athezije prepucijuma takođe može da oteža prevlačenje kožice, ali tada se ne radi o fimozi.


Šta da radim ako ne uspem da odlepim kožicu svom detetu?

Javite se genitalnom dečijem hirurgu koji će nakon pregleda deteta doneti odluku o najboljem postupku za rešavanje problema.

Kod blagog suženja, lekar će preporučiti određene kreme pomoću kojih kožica smekša, a suženje nestane nakon 3 do 4 nedelje.

S druge strane, ako je kožica jako slepljena za glans penisa, onda će lekar predložiti odlepljivanje kožice. To je bolna procedura i zbog toga se radi u lokalnoj anesteziji. Nakon utrljavanja kreme sa lokalnim anestetikom, procedura nije bolna i ne izaziva traumu kod dečaka.


Doktor je preporučio operaciju. Kada je najbolje da se to uradi?

Kod ozbiljnih promena na kožici vrha penisa, i kad nije moguće rešiti problem kremama, jedino rešenje je cirkumcizija.

Cirkumcizija je hirurška metoda uklanjanja obolele kožice vrha penisa – prepucijuma.

Ovaj vid lečenja se ne savetuje pre druge ili treće godine života. Poseban slučaj je kada dete otežano mokri ili ima problema sa stalnim urinarnim infekcijama mokraćne bešike i bubrega zbog fimoze. Tada se fimoza operiše i pre prve godine života.


Cirkumcizija se kod dece uvek radi u opštoj anesteziji. Tokom operacije potrebno je pažljivom hirurškom tehnikom postići ne samo funkcionalni već i estetski uspeh operacije. Preterano skraćivanje kožice, ružni ožiljci i gubitak osećaja u glaviću su samo neke od mogućih komplikacija koje se izbegavaju preciznom mikro hirurškom tehnikom i upotrebom izuzetno tankih konaca.Genitalni hirurg je utvrdio da nam treba operacija. Šta dalje?

Kako izgleda sam tok operacije?

Na prvom mestu cirkumcizija nije hitna hirurška intervencija i ona se može planirati po Vašim potrebama.


Sve hirurške intervencije se kod dece rade u opštoj anesteziji.

Nekoliko dana pre operacije pedijatar će pregledom utvrditi da li je dete zdravo i sposobno za operaciju u opštoj anesteziji. Na sam dan operacije smestićete se u bolnički apartman. Tokom celog boravka u bolnici, osim u samoj operacionoj sali, nećete se razdvajati od Vašeg deteta.


Da li je procedura bolna za moje dete?

Zajednički rad anesteziologa i hirurga obezbeđuju potpuni komfor pre i posle intervencije. Pred operaciju dete popije sirup, takozvanu premedikaciju tako da priprema za operaciju prođe bez emotivne traume deteta i roditelja.

Operacija se uvek radi u opštoj anesteziji. Sama intervencija traje manje od 45 minuta nakon čega se dete budi u bolničkom apartmanu u Vašem naručju. U bolnici obično ostajete nekoliko sati nakon intervencije. Nakon izlaska iz bolnice ostajete u bliskom kontaktu sa Vašim lekarom radi pomnog postoperacionog praćenja i previjanja. Svi zavoji se skidaju nakon 7 dana od operacije.


Mikrohirurški konci, koji se koriste prilikom ovih operacija, se sami rastvaraju 4 nedelje nakon operacije, a tada se i očekuje potpuno zarastanje rane.Imam 50 godina, kožica mi se promenila, suzila. Mislio sam da takav problem imaju samo deca.

Fimoza se može javiti u bilo kom životnom dobu. Obolela kožica svakim prevlačenjem puca, stvaraju se novi bolni ožiljci koji je dodatno sužavaju do mere tako da je prevlačenje kožice nemoguće i pri opuštenom stanju a kamoli u erekciji. Ponovljenim povredama kožice se stvaraju uslovi za razvoj infekcije.
Kod odraslih se fimoza može javiti u bilo kom uzrastu.

Najčešći uzroci fimoze odraslih su nedovoljna higijena sa ponovljenim infekcijama. Posebno progresivno obolenje koje dovodi do suženja kožice penisa kod odraslih se zove lihen skleroza penisa.

Lihen skleroza osim suženja kožice, promene boje glansa i kože peni