Hipospadija: Nerešiv problem?

Hipospadija je anomalija koja se leči isključivo hirurškim putem.
Većina roditelja je iznenađena kada čuje da je urođen defekt penisa, hipospadija, skoro najčešća urođena anomalija. Javlja se kod jednog od 150 dečaka i češća je od rascepa usne, Daunovog sindroma ili spine bifide. Može se javiti u nekoliko oblika, od forme gde je spoljni otvor morkaćnog kanala (uretre) normalno postavljen na vrhu penisa, do forme gde se otvor uretre nalazi na perineumu prema anusu.Tipovi hipospadije:


- glanularna hipospadija

- koronalna hipospadija

- distalna hipospadija

- hipospadija bez hipospadije

- penoskrotalna hipospadija

- skrotalna hipopadija

- ženska hipospadija

Da li je hipospadija nerešiv problem?


Hipospadija je anomalija koja se leči isključivo hirurškim putem. Ne postoje lake ili teške forme hipospadije za rešavanje, svaki oblik hipospadije zahteva komplikovanu hiruršku intervenciju detaljne korekcije anatomije penisa.


Uprkos učestalosti anomalije, hirurško lečenje hipospadije u standardnoj urološkoj praksi daje visoku stopu neuspeha. Lekari – hirurzi uglavnom upozoravaju roditelje deteta sa hipospadijom da je potrebno najmanje 3 ili 4 operacije da bi se rešio problem. Takva obećanja su zasnovana na prethodnim neuspelim pokušajima hirurškog zbrinjavanja hipospadije. Na svetskom nivou oko 50% operacija hipospadije se zakomplikuje potrebom za novom operacijom, i neretko se događa da roditelji na lečenje dovode dete koje je neuspešno operisano više od 5 puta.


Mnogi hirurzi vezuju rekonstrukciju hipospadije sa popravkom izmeštenog otvora mokraćnog kanala (niže postavljene uretre), no često previde da pravilno izvedena korekcija hipospadije mora obezbediti potpuno prirodan izgled i anatomiju genitalija: ispravljen penis, uretru izvedenu na vrh glansa, estetski rekonstruisan glans penisa, rekonstruisanu kožu penisa i kožu skrotuma.


Visok procenat neuspešnosti popravke hipospadije ceo proces čini jako teškim, ali dobro obučen hirurg gotovo uvek može izbeći loš ishod operacije i ispraviti prvobitni problem. Pored velikog iskustva i broja uspešno urađenih operacija, doktor mora posedovati i veliku kreativnost, gotovo umetničku sposobnost stvaranja i originalnost kako bi uspešno obavio operaciju hipospadije.


Obratite pažnju kome prepuštate svog sina na lečenje hipospadije

Raspitajte se o najboljem urogenitalnom rekonstruktivnom hirurgu za svoje malo dete. Nemojte se prepustiti samo najbližem ili najpovoljnijem lekaru koji je spreman da nakon neuspeha ponovo isprobava loše tehnike nad vašim detetom. Poštedite sina od ponovljenih fizičkih i trajnih mentalnih trauma.

Naš pristup je drugačiji a zbog toga i uspešniji


Naš pristup operaciji hipospadije u urologiji nije eksperimentalan. Mi nastavljamo praksu najznačajnije svetske škole urogenitalne hirurgije koju je začeo akademik prof. dr