top of page

Povećanje penisa - Sve ono što nećete čuti od svog hirurga

Ukoliko želite da povećate svoj penis hirurškim putem, dobro se informišite o mogućim rizicima koji vas čekaju. Jednom kada se podvrgnete operaciji, vaš penis nikada neće biti isti kao pre operacije (i to ne uvek u dobrom smislu).


Da li operacije uvećanja penisa deluju?

Operacije povećanja rade upravo to što im ime govori – menjaju normalnu veličinu penisa. Rezultati su individualni, kako od pacijenta do pacijenta tako i od hirurga do hirurga. Ove operacije penisa NEĆE rezultirati da imate najveći penis na svetu, ali njima se može postići značajno uvećanje.


Dobro se raspitajte pre nego što donesete odluku kom ćete stručnjaku genitalne hirurgije prepustiti svoje telo.

Najbolje je imati pravilnu informaciju, pozitivan stav i realna očekivanja pre samog upuštanja u proceduru povećanja penisa jer vas u suprotnom možda očekuje veliko razočaranje.




Informacije koje vam se serviraju sa web portala utiču na vas da stvorite pogrešnu sliku o veličini svog penisa.

Naučni rad objavljen 2007 godine u eminentnom časopisu BJU International navodi da je prosečna dužina penisa u erekciji 14–16 cm, a obim 12–13 cm. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17355371


Kako na vas utiče ova izjava? Da li se osećate manje vrednim u odnosu na prosek?



Stvarnost je malo drugačija, prosečna dužina penisa u erekciji je 12.5 cm, a sve svetske naučne studije su utvrdile direktnu povezanost dužine penisa sa antropološkim parametrima – visinom, težinom, kao i odnosom kažiprsta i domalog prsta na ruci muškarca.


Penis u erekciji, dužine manje od 9 cm smatra se malim penisom, a manji od 4-5 cm je mikropenis.


Muškarci mogu prilično lako podcieniti veličinu svog penisa. Da biste videli realnu sliku svog penisa, probajte da se skinete pred ogledalom. Penis izgleda mnogo duže i veće kada se gleda sa strane ili odozdo nego kada se posmatra odozgo.


Tržište plastične i estetske hirurgije je preplavljeno oglasima o sigurnim i efektnim, gotovo magičnim metodama povećanja penisa. Lekari – hirurzi se hvale zadovoljnim pacijentima, dok nijedna web stranica ne spominje koje su to veoma česte komplikacije udružene sa manipulacijom veličine penisa.



Koji je najbolji odgovor na pitanje: "Kako povećati svoj penis?"

Ovde ćemo izneti relevantne činjenice bazirane na iskustvu našeg tima urogenitalnih rekonstruktivnih hirurga dugoj preko 15 godina. U svojoj praksi smo se susreli sa mnoštvom pacijenata kod kojih su primenjene eksperimentalne procedure uvećanja penisa. Možda vam se neće svideti ono što možete saznali u daljem tekstu.



Tehnike hirurškog povećanja penisa - najčešći benefiti i komplikacije koje se javljaju nakon njih


Razlikuju se tehnike kojima se povećava dužina od tehnika kojima se povećava obim tj širina penisa. Nećemo se baviti centrimetrima jer je svako telo drugačije…



Povećanje obima penisa neregistrovanim nemedicinskim filerima

Ovo je najopasnija procedura uvećanja obima penisa.

Parafin i vazelin ubrizgani ispod kože penisa uvek daju komplikacije: neravnine, kvrge, infekcije, gangrena sa gubitkom kože pa i celog penisa. Nakon ubrizgavanja ovih supstanci gotovo uvek je potrebna ozbiljna rekonstruktivna hirurgija genitalija kako bi se uklonili neželjeni efekti i spasao penis od daljeg propadanja.


Povećanje širine penisa hijaluronskim filerima

Ovo je najpraktičnija metoda uvećanja obima penisa. U prostor ispod kože penisa se ubrizgava 30-50ml hijaluronskog filera. Postiže se trenutno povećanje obima penisa koje se vremenom smanjuje.

Prednost ove procedure je što se može raditi ambulantno, u lokalnoj anesteziji i ukoliko pacijent želi, process se može ponavljati u relativno kratkom roku, nakon par meseci. Pacijent odmah nakon intervencije ide kući. Period apstinencije nakon intervencije je oko 4 nedelje. Takodje, ako ne dodje do željenih estetskih rezultata, prednost upotrebe hijaluronskih filera se sastoji u reverzibilnosti postupka upotrebom enzima koji rastvara hijaluron – hijaluronidaza.

Nedostatak ove procedure je gubitak simetrije, pojava neravnina i čvorova ispod kože. Nakon 6 do 12 meseci hijaluron se resorbuje i javlja se potreba za ponovnim tretmanom.


Povećanje širine penisa sopstvenom mašću - lipofiling

Uzimanje masti se radi liposukcijom, najčešće iz pubične regije jer se na taj način može dodatno uvećati penis u dužini. Nakon specijalne obrade aspiriranih masnih ćelija, i dodatka PRP-a, mast se pomoću posebnih tupih igala (kanila) ubrizgava u prostor ispod kože penisa.

Prednost ove metode je u tome što se koristi sopstveno tkivo te je rizik od infekcije jako mali. Period apstinencije je 4 do 6 nedelja

Mana lipofilinga je ta što se uglavnom radi u opštoj anesteziji, a pacijent se u bolnici oporavlja do dva dana nakon operacije. Dobit u obimu penisa se zasigurno gubi, i već posle 4 meseca od tretmana preko 50% uvećanja se resorbuje - nestaje, a oko 12 meseci nakon operacije skoro nema benefita od uvećanja obima penisa. Nakon 6 meseci se tretman može ponoviti.

Operacija povećanja penisa sopstvenom mašću je jedina koja za komplikaciju ima smrtan ishod. Ta komplikacija je izuzetno retka ali morate biti upozoreni da postoje slučajevi smrtnih ishoda nakon lipofilinga penisa.


Povećanje obima penisa dermalnim graftom

Dermalni graft je deo vezivno-masnog tkiva koje se hirurškim putem uzima uglavnom iz glutealne regije (ponekad i sa pubisa). Veliki komad dermalne fascije sa pratećom masti se hirurški postavlja ispod kože penisa.

Prednost upotrebe dermalnog grafta je moguć dugoročan rezultat povećanja penisa. Ova operacija se radi u opštoj anesteziji, period bolničkog oporavka je jedan do dva dana.

Nedostatak je stvaranje dodatnog ožiljka donorskog mesta na glutealnoj ili pubičnoj regiji. Najveći nedostatak ove procedure je neravnomerno srastanje ili potpuni gubitak dermalnog grafta sa nekrozom ispod kože penisa. Zbog toga se stvaraju asimetrija, kvrge, čvorovi. Ova procedura se ne može ponavljati. U slučaju neuspeha procedure potrebna je ozbiljna rekonstruktivna operacija kože penisa.


Povećanje obima penisa biorazgradivim nosačima – PGLA skefoldima

Biorazgradivi nosač (scaffold) je laboratorijski kreiran polimer u obliku cilindra koji se hirurškim putem ugrađuje ispod kože penisa. Skefoldi se pred proceduru posebno pripreme pomoću seruma obogaćenim trombocitima (PRP). Razgradivi skefoldi se u toku 3 do 4 meseca postepeno zamenjuju prirodnim tkivom ispod kože penisa.

Prednost PGLA Skefolda je trajan rezultat povećanja obima penisa. Najznačajnije je to što se dobija simetričan oblik penisa bez formiranja kvržica. Po želji, operacija se može ponoviti nakon 12 meseci od operacije, kada se dupliraju rezultati operacije. Moguće je maksimalno tri puta ponoviti ovu proceduru.

Mana operacije je što se radi u opštoj anesteziji, u bolnici se ostaje jedan dan. U toku operacije radi se i cirkumcizija. Period apstinencije je 4 meseca, i ukoliko se ne pridržavate saveta lekara i prerano počnete sa seksualnim odnosima doći će do nakupljanja tečnosti ispod kože penisa - seroma, formiranja infekcije i abscesa. Retko je potrebna reoperacija da bi se rešile komplikacije.



Povećanje dužine penisa presecanjem suspenzornih ligamenata – ligamentoliza

Logika ove operacije se zasniva na tome da je 2-4cm dužine penisa sakriveno ispod kože, fiksirano za pubičnu kost. Presecanjem ligamenata penisa se ova “skrivena dužina” može osloboditi. Kao rezultat se dobija penis koji u erekciji ne stoji uspravno nego na dole, što neki muškarci i priželjkuju. Hirurški pristup je uglavnom iznad penisa kada se radi V-Y plastika kože kako bi se dodatno estetski izdužio penis. Alternativan pristup je preko skrotalnog reza čime se izbegava očigledan ožiljak iznad penisa.

Prednosti ligamentolize je stvaranje subjektivnog osećaja dužeg penisa.

Mane operacije su rad u opštoj anesteziji i postoperativni bolnički oporavak u trajanju od jednog dana. Veliki procenat retrakcije i smanjenja penisa nakon ove operacije se mora sprečiti svakodnevnom upotrebom penilnih ekstendere. Ožiljak u pubičnoj regiji narušava estetski doživljaj penisa.


Povećanje dužine penisa liposukcijom pubične regije

Ova procedura se radi zajedno sa povećanjem obima vlastitim masnim ćelijama. Osim nužde za opštom anstezijom i postoperativnim oporavkom, ova metoda retko daje komplikacije tipa edema i hematoma. Mana operacije je mogućnost ponovnog stvaranja viška masnog tkiva na mestu liposukcije.


Povećanje dužine penisa hirurškim uklanjanjem pubične masti i viška pubične kože - dermolipektomija

Ova operacija se još i naziva “Mini tummy tuck” procedura. Uklanjanjem viška kože i masnog tkiva, tzv donjeg stomaka, koji prekrivaju telo penisa, postiže se potpuna ekspozicija cele dužine penisa. Koža pubisa se vraća u normalan položaj iznad penisa.

Prednost je trenutno oslobađanje tela penisa od masnog tkiva koji ga prekriva i dramatično povećanje vidljivog dela penisa. Ova operacija daje trajne rezultate. Nakon hirurškog uklanjanja kože i masnog tkiva nemoguće je ponovno vraćanje masti u pubičnu regiju.

Mane operacije su ulazak u opštu anesteziju, bolnički oporavak od dva dana, uočljiv ožiljak na pubisu. Nakon operacije moraju se raditi vežbe vakuum aparatom kako bi se sprečilo stvaranje ožiljaka i retrakcija penisa. Period apstinencije je oko 4 do 6 nedelja od operacije.


Povećavanje dužine penisa redukcijom skrotalne kože

Skrotalna redukcija ili skrotoplastika je operacija odvajanja skrotalne kože od tela penisa, i formiranje novog odnosa u uglu između penisa i skrotuma. Operacija se radi kada je izražen pripoj skrotuma za kožu penisa. Intervencija se radi ambulantno u lokalnoj anesteziji i nema bolničkog oporavka. Period apstinencije je 4 do 6 nedelja.

Prednost operacije je trenutno produženje donje strane penisa bez narušavanja estetskog izgleda penisa.

Mana intervencije može biti formiranje kontrakture ožiljka ispod penisa prema skrotumu, ali to se jako retko dešava.



Povećanje dužine i širine penisa povećavanjem dubokih struktura penisa - korporoplastika

Ovo je takozvano pravo funkcionalno, a ne samo kozmetsko povećanje penisa. Za razliku od ostalih procedura povećanja penisa, ovde se radikalnom rekonstruktivnom hirurškom intervencijom i upotrebom različitog ugradnog materjala povećavaju duboke unutrašnje strukture penisa. Ova procedura se radi samo kod pacijenata obolelih od Peronijeve bolesti ili kod pacijenata sa erektilnom disfunkcijom.

Prednost ove procedure je maksimalna mogućnost pravog povećanja penisa. Nakon ove operacije postiže se prirodan izgled penisa. Ova operacija daje trajne rezultate. Period apstinencije nakon ovih operacija je oko 5 do 6 nedelja.

Nedostatci su potreba za opštom anestezijom i tri dana bolničkog oporavka. Tokom ovih operacija obavezno se ugrađuje i penilna proteza radi potpunog funkcionalnog rezultata. Ove operacije mora obavljati posebno edukovan stručnjak za rekonstruktivnu urogenitalnu hirurgiju koji ima dovoljno iskustva sa ugradnim materjalima i penilnim protezama jer je realna komplikacija uništenje krvnih sudova koji ishranjuju penis i gubitak glansa penisa.




Šta očekivati posle muške intimne hirurgije?

Povećanje penisa hijaluronskim filerima, liposukcijom pubisa, ligamentolizom i lipofilingom su procedure koje su muškarcima najpristupačnije zbog velikog broja lekara koji nude te usluge. Rezultati povećanja obima filerima i lipofilingom nisu trajni. Procedure se mogu po želji muškarca ponavljati.


Povećanje penisa PLGA Skefoldima, dermalnim graftom, dermolipektomijom, skrotoplastikom i korporoplastikom, daje trajne rezultate. To su uglavnom kompleksne urogenitalne rekonstruktivne procedure koje uspešno radi jako mali broj genitalnih hirurga. Zbog toga ove procedure nisu popularizovane u širokom krugu lekara i nisu tako lako dostupne muškarcu koji želi da poveća svoj penis.


Morate znati da je (u zavisnosti od hirurške tehnike) povećanje obima penisa kumulativno, tj može se ponavljati nekoliko puta i svaki sledeći put će muškarac dobiti veći i trajniji rezultat.

Produžavanje penisa NIJE kumulativno, pa se može obaviti samo jednom.


2,208 views
bottom of page