top of page

Ukopan penis

"Njemu je piša nekako uvučena, ne vidi se, ponekad se skroz uvuče ali kada pritisnemo ona izadje napolje..."

Najčešća rečenica roditelja dečaka sa ukopanim penisom.


Ponekad je za neadekvatnu veličinu muškog polnog organa zaslužno to što je delimično skriven u telu. U pitanju je medicinski problem koji se rešava rekonstruktivnom hirurškom intervencijom.


Šta je to skriveni penis?

To je penis koji je normalne veličine ali se spolja ne vidi zato što je delimično ili potpuno sakriven u telu - uvučen pod kožu donjeg dela stomaka i kože skrotuma te izgleda kao da je 'zarobljen' okolnom kožom. Penis je obično normalne dužine i funkcije, ali je skriven - ukopan. Mokrenje je otežano a normalni seksualni odnos nemoguć. Posledice su, osim očiglednih fizičkih-zdravstvenih nedostataka, i trajna psihološka trauma.


Ovo je relativno česta pojava kod muškaraca o kojoj se jako malo govori.


Ceo niz termina opisuje ovu anomaliju:

ukopan penis - buried penis

skriven penis - hidden penis - concealed penis

zarobljen penis - trapped penis

uvučen penis

webbed penis



Naime, kod ovih stanja primećuje se da višak kožice visi preko glavića ili je penis skroz sakrivem masnim jastučetom iznad pubisa. Može se pod rukom osetiti da je penis unutra normalno razvijen, ali da ne može izaći skroz napolje. U opuštenom stanju penis se skoro i ne vidi, a u erekciji je prekriven pubičnom kožom. Takođe, kad se gurne tkivo oko penisa unutra, vidi se bitna razlika u veličini, kod odraslih čak do 13-14 cm. Lečenje je isključivo operacijom a nakon uklanjanja viška i pravilnog fiksiranja tkiva penis dodje na normalnu dužinu.


Sindrom ukopanog penisa se ponekad pogrešno tumači kao mikropenis.


Da li je to (isto što i) mikropenis?

Ne, mikropenis, tj mikrofalus, je dosta drugačiji urođeni poremećaj kod koga funkcionalni deo penisa nije dovoljno razvijen, tj penis koji je u odraslom dobu kraći od 5cm. Kod ukopanog ili skrivenog penisa dužina je normalna ali je telo penisa pokriveno masnim tkivom ili kožom pubisa i skrotuma te se ne vidi.


Kako dolazi do nastanka ukopanog penisa?

Anomalija se javlja kod novorođenih dečaka i ali može biti i stečena kod odraslih muškaraca.

Uzrok nastanka ukopanog - skrivenog penisa je različit kod dece i kod odraslih muškaraca.


Stanje se javlja kod:

Urođeno nepravilne pubične i penilne kože kod dečaka

Izrazite fimoze

Nakon nestručnog obrezivanja

Viškom masnog tkiva kod odraslih muškaraca


Pogrešno je mišljenje da ukopan penis nastaje kao posledica stezanja pelena, bodija, garderobe, pa i to da hodalica vrši pritisak na penis te ga potiskuje unutra.


To je abnormalnost koja je vidljiva pri rođenju. Kod mnogih tek rođenih dečaka moguće je primetiti višak masnog tkiva na donjem delu stomaka i iznad penisa koje skriva penis. Obično se ovo masno tkivo rastom i razvojem dečaka povlači i penis dobija svoj normalnan izgled i dužinu. Ako kod dečaka sa razvijenim masnim jastučetom nije došlo do normalnog spajanja kože pubisa i kože penisa sa bazom, tj korenom penisa, neće doći do razvoja kožice penisa i javiće se slika skraćenog, ukopanog, skrivenog penisa. Obično pedijatri govore da je to zbog toga što su skoro sve bebe malo buckaste, ali raspored kože kod skrivenog penisa se mnogo razlikuje od normalnog stanja.


Uska kožica, koja prekriva glavić penisa (fimoza) će ponekad dovesti do pojave ukopanog penisa. Penis je doslovno zarobljen kožicom i glavić penisa ne izviruje napolje čak ni za vreme najjače erekcije.

Prekomerna telesna težina sa viškom pubične kože dovodi do ukopavanja i skrivanja penisa. Donji deo stomaka postane toliko velik da prekrije ceo muški polni organ. Najčešće je to stečen višak kilograma.

Isto tako, može da se desi i kao posledica procesa starenja, kada se razvuče donji deo kože stomaka, pa penis postane sakriven.


Kako rešiti ovaj problem?

Kod dečaka s ovim problemom lekari nekad procene da će se to rastom deteta samo srediti. Savet da će dijagnostikovan ukopan penis kod novorođenčadi spontano proći je pogrešan. Sindrom uvučenog penisa rešava se isključivo hirurškim zahvatom.

Ukoliko se problem ne reši do doba hormonskog rasta dečaka (oko 11. godine), neće doći do faze sazrevanja potpuno vidljivog i funkcionalnog penisa. Ovo je uvek veoma traumatično za dečaka koji prolazi kroz period adolescencije. Odlazak u školski wc ili boravak u sportskoj svlačionici su samo neki od užasa koji doživljavaju dečaci sa ovom anomalijom.

Ponekad roditelji pomisle da je samo sužena kožica na vrhu penisa uzrok tom stanju te se pribegne obrezivanju deteta, što vodi do još izraženijeg ukopavanja penisa, jer je koža penisa kod ove anomalije uglavnom kratka pa se cirkumcizijom dodatno skraćuje.

Stvar se ni kod odraslih ne može bitno promeniti bez hirurškog zahvata. Nakon restriktivnih dijeta, intenzivnog vežbanja i gubljenja kilograma, uvek ostaje problem oslabljenih ligamenata i razvučene kože pubisa koja prekriva penis.


Velika poboljšanja su vidljiva samo ako hirurg odstrani višak masti na području stidne kosti, a zatim kožu penisa namesti na svoje mesto.


Važno upozorenje Veoma je važno prepoznati bilo koju genitalnu anomaliju pre ritualnog obrezivanja dečaka. Za uspešno rešavanje ukopanog penisa, hipospadije ili epispadije presudna je očuvana kožica penisa, kako bi se postigao skoro prirodan funkcionalni i estetski rezultat rekonstruktivne hirurgije.


Kada da se odlučimo da se naš dečak operiše? Za rešavanje ukopanog penisa najbolje se obratiti genitalnom rekonstruktivnom hirurgu – urologu – andrologu, koji ima dovoljno iskustva u rešavanju ovog problema.

Operativno lečenje treba uraditi odmah nakon postavljanja dijagnoze ukopanog penisa. Operacijom skriveni penis treba lečiti do 18 meseca života, kako bi se dete poštedelo emotivne traume zbog operacije na genitalijama.



Kako izgleda tok operacije i postoperativnog oporavka

Ukopan penis ne ugrožava normalan rast i razvoj deteta, i ne leči se sve dok dete ne dostigne određeni uzrast. Najčešće se operacija planira kada dečak navrši 18 meseci.

Sve hirurške intervencije kod dece se rade u opštoj anesteziji. Dete ulazi u anesteziju još u bolničkom apartmanu. Roditelji, osim unutar same operacione sale, se ne razdvaja od deteta dok je dete u bolnici.


Posebna pažnja se vodi o tome da emocionalna trauma bude što manja za celu porodicu.


U svojoj praksi dr Nikola Stanojević veoma pažljivo postupa prema svojim malim pacijentima: nikada ih ne vezuje, niti ih nasilno odvaja od roditelja, kao što se to često čini u mnogim zemljama.


Kod male dece, hirurška intervencija traje do 90 minuta, a kod odraslih oko 2h. Dete ostaje sa svojom majkom u bolničkom apartmanu jedan dan. Posle napuštanja bolnice, ostaćete u bliskom kontakt sa lekarom radi redovnog previjanja. Obično se deset dana nakon operacije uklanjaju svi zavoji.


Nakon operacije

Posle operacije penis postaje očigledno vidljiv, veći. Nakon operacije kod dečaka, roditelji svedoče o trenutnom poboljšanju veličine penisa.

Nakon operacije kod odraslih, muškarcima se vraća samopouzdanje. Zbog normalne veličine penisa i uživanju u normalnim seksualnim odnosima, značajno raste kvalitet života nakon operacije ukopanog penisa.


Ove “male stvari” doprinose izuzetno visokom stepenu uspeha našem timu stručnjaka u lečenju ovih tipova urođenih anomalija - bilo da su teške, blage ili prethodno neuspešno operisane.

Uvek ističemo koliko je važno učiniti pravi odabir hirurga kojem ćete prepustiti svoje dete. Ukoliko ste iole pokolebani, nemojte davati dete i nemojte ići na operaciju, rešavanje ukopanog penisa nije hitno stanje. Dobro se informišite pre nego što donesete definitivnu odluku.


U hirurškom lečenju anomalija na penisu se mnogo puta pominje pokrivanje tela penisa kožnim graftom.

Šta je to kožni graft?

To je površni deo kože (dermalni graft) koji se posebnim nožem uzima sa butine ili nadlaktice i presađuje tamo gde koža nedostaje. Takav vid nadoknađivanja kože penisa je jako neefikasan, i u funkcionalnom i u estetskom smislu. Korišćenjem dermalnih graftova (split thickness, full thickness) u genitalnoj rekonstruktivnoj hirurgiji je veoma zastareo koncept, koji dokazano dovodi do lošeg rezultata: neprirodnog izgleda penisa, skraćenja penisa nakon kontrakture presađenog kožnog grafta, gubitka erogene osetljivosti penisa i u najgorim slučajevima gubitak seksualne funkcije.


Dr Nikola Stanojević obezbeđuje sigurnu korekciju svih urođenih genitalnih anomalija, kao i skrivenog penisa uzrokovanog prethodno loše izvedenom - neuspešnom operacijom.

Preporuka mladićima sa malim penisom je da ne očajavaju, već da se obrate genitalnom hirurgu – andrologu - urologu. Sasvim je moguće da pate od stanja poznatog kao skriveni penis, ukopan penis ili uvučeni penis, koje se lako rešava.

502 views
bottom of page