Ukopan penis

"Njemu je piša nekako uvučena, ne vidi se, ponekad se skroz uvuče ali kada pritisnemo ona izadje napolje..."

Najčešća rečenica roditelja dečaka sa ukopanim penisom.


Ponekad je za neadekvatnu veličinu muškog polnog organa zaslužno to što je delimično skriven u telu. U pitanju je medicinski problem koji se rešava rekonstruktivnom hirurškom intervencijom.


Šta je to skriveni penis?

To je penis koji je normalne veličine ali se spolja ne vidi zato što je delimično ili potpuno sakriven u telu - uvučen pod kožu donjeg dela stomaka i kože skrotuma te izgleda kao da je 'zarobljen' okolnom kožom. Penis je obično normalne dužine i funkcije, ali je skriven - ukopan. Mokrenje je otežano a normalni seksualni odnos nemoguć. Posledice su, osim očiglednih fizičkih-zdravstvenih nedostataka, i trajna psihološka trauma.


Ovo je relativno česta pojava kod muškaraca o kojoj se jako malo govori.


Ceo niz termina opisuje ovu anomaliju:

ukopan penis - buried penis

skriven penis - hidden penis - concealed penis

zarobljen penis - trapped penis

uvučen penis

webbed penisNaime, kod ovih stanja primećuje se da višak kožice visi preko glavića ili je penis skroz sakrivem masnim jastučetom iznad pubisa. Može se pod rukom osetiti da je penis unutra normalno razvijen, ali da ne može izaći skroz napolje. U opuštenom stanju penis se skoro i ne vidi, a u erekciji je prekriven pubičnom kožom. Takođe, kad se gurne tkivo oko penisa unutra, vidi se bitna razlika u veličini, kod odraslih čak do 13-14 cm. Lečenje je isključivo operacijom a nakon uklanjanja viška i pravilnog fiksiranja tkiva penis dodje na normalnu dužinu.


Sindrom ukopanog penisa se ponekad pogrešno tumači kao mikropenis.


Da li je to (isto što i) mikropenis?

Ne, mikropenis, tj mikrofalus, je dosta drugačiji urođeni poremećaj kod koga funkcionalni deo penisa nije dovoljno razvijen, tj penis koji je u odraslom dobu kraći od 5cm. Kod ukopanog ili skrivenog penisa dužina je normalna ali je telo penisa pokriveno masnim tkivom ili kožom pubisa i skrotuma te se ne vidi.


Kako dolazi do nastanka ukopanog penisa?

Anomalija se javlja kod novorođenih dečaka i ali može biti i stečena kod odraslih muškaraca.

Uzrok nastanka ukopanog - skrivenog penisa je različit kod dece i kod odraslih muškaraca.


Stanje se javlja kod:

Urođeno nepravilne pubične i penilne kože kod dečaka

Izrazite fimoze

Nakon nestručnog obrezivanja

Viškom masnog tkiva kod odraslih muškaraca


Pogrešno je mišljenje da ukopan penis nastaje kao posledica stezanja pelena, bodija, garderobe, pa i to da hodalica vrši pritisak na penis te ga potiskuje unutra.


To je abnormalnost koja je vidljiva pri rođenju. Kod mnogih tek rođenih dečaka moguće je primetiti višak masnog tkiva na donjem delu stomaka i iznad penisa koje skriva penis. Obično se ovo masno tkivo rastom i razvojem dečaka povlači i penis dobija svoj normalnan izgled i dužinu. Ako kod dečaka sa razvijenim masnim jastučetom nije došlo do normalnog spajanja kože pubisa i kože penisa sa bazom, tj korenom penisa, neće doći do razvoja kožice penisa i javiće se slika skraćenog, ukopanog, skrivenog penisa. Obično pedijatri govore da je to zbog toga što su skoro sve bebe malo buckaste, ali raspored kože kod skrivenog penisa se mnogo razlikuje od normalnog stanja.


Uska kožica, koja prekriva glavić penisa (fimoza) će ponekad dovesti do pojave ukopanog penisa. Penis je doslovno zarobljen kožicom i glavić penisa ne izviruje napolje čak ni za vreme najjače erekcije.

Prekomerna telesna težina sa viškom pubične kože dovodi do ukopavanja i skrivanja penisa. Donji deo stomaka postane toliko velik da prekrije ceo muški polni organ. Najčešće je to stečen višak kilograma.

Isto tako, može da se desi i kao posledica procesa starenja, kada se razvuče donji deo kože stomaka, pa penis postane sakriven.


Kako rešiti ovaj problem?

Kod dečaka s ovim problemom lekari nekad procene da će se to rastom deteta samo srediti. Savet da će dijagnostikovan ukopan penis kod novorođenčadi spontano proći je pogrešan. Sindrom uvučenog penisa rešava se isključivo hirurškim zahvatom.

Ukoliko se problem ne reši do doba hormonskog rasta dečaka (oko 11. godine), neće doći do faze sazrevanja potpuno vidljivog i funkcionalnog penisa. Ovo je uvek veoma traumatično za dečaka koji prolazi kroz period adolescencije. Odlazak u školski wc ili boravak u sportskoj svlačionici su samo neki od užasa koji doživljavaju dečaci sa ovom anomalijom.

Ponekad roditelji pomisle da je samo sužena kožica na vrhu penisa uzrok tom stanju te se pribegne obrezivanju deteta, što vodi do još izraženijeg ukopavanja penisa, jer je koža penisa kod ove anomalije uglavnom kratka pa se cirkumcizijom dodatno skraćuje.

Stvar se ni kod odraslih ne može bitno promeniti bez hirurškog zahvata. Nakon restriktivnih dijeta, intenzivnog vežbanja i gubljenja kilograma, uvek ostaje problem oslabljenih ligamenata i razvučene kože pubisa koja prekriva penis.


Velika poboljšanja su vidljiva samo ako hirurg odstrani višak masti na području stidne kosti, a zatim kožu penisa namesti na svoje mesto.