top of page

Kongenitalna kurvatura penisa

To je urođeno zakrivljenje penisa, poznato i kao Young-ova kurvatura.


Zakrivljenost penisa je uglavnom prema dole, ali može biti bočno, prema gore ili u nekim slučajevima kombinovano. Najčešće su to mladići sa značajno većim penisom od proseka.


Neki muškarci se rađaju sa zakrivljenjem penisa, ali deformitet primete tek tokom puberteta zbog hormonskog razvoja penisa i veće učestalosti erekcija. Ovo stanje nastaje zbog nesrazmerno veće razvijenosti jedne strane penisa od druge, što dovodi do zakrivljenja penisa tokom erekcije i nestabilnosti osovine penisa tokom penetrativnog odnosa sa mogućim povredama penisa.

Procenjuje se da oko 3% muške populacije pati od kongenitalnog zakrivljenja penisa. Poslednjih godina, ovaj procenat je u porastu zbog povećane svesti o problemu.

Muškarci ne traže pomoć kada je ugao krivine manji od 30 stepeni, jer se seksualni odnos nesmetano odvija.


Međutim, pacijenti sa težim slučajevima urođene kurvature navode sledeće probleme:

Poteškoća i bol pri penetraciji

Zakrivljenost penisa koja onemogućava penetraciju

Penis lako izlazi tokom penetrativnog odnosa

Seksualni odnos je ograničen na nekoliko položaja sa kratkim pokretima

Bol i nelagodnost partnera

Povećana osetljivost glansa, što može dovesti do prerane ejakulacije.

Subjektivne tegobe straha i stida zbog nenormalne estetike penisa

Psihoerektilna disfunkcija povezana sa stresom i gubitkom samopouzdanja


UPOZNAJTE TRETMAN

Za razliku od Pejronijeve bolesti, urođenu zakrivljenost penisa nije moguće lečiti lekovima, injekcijama, trakcionim ili vakuum aparatima jer nije bilo prethodne traume ili infekcije.


Jedino rešenje za lečenje kongenitalne kurvature penisa je hirurgija


Hirurški princip se značajno razlikuje od tehnike operacije Pejronijeve bolesti. Kod lečenja kongenitalne kurvature ispravljanje zakrivljenosti penisa se postiže korekcijom nesrazmerno uvećane strane penisa i njenim izjednačavanjem sa normalno razvijenom stranom penisa. Napomenuli smo da se kod gotovo svih muškaraca sa kongenitalnom kurvaturom radi o penisima značajno većim od proseka.


Tehniku koju primenjuje tim Dr Nikole Stanojevića odlikuje minimalna trauma i čuvanje plemenitog tkiva penisa. Po želji pacijenta može se sačuvati kožica oko glansa penisa (prepucijum) i na taj način potpuno sačuvati osetljivost glansa i prirodan izgled penisa. Nakon oporavka od operacije nema nikakvih znakova da je pacijent ikada operisan. Ovakav pristup ima visoku stopu uspeha i brz postoperativni oporavak.Postoje i drugi eksperimentalni hirurški postupci kojima se pokušava rešiti ovaj problem, međutim većina ovih tehnika rezultira trajnim komplikacijama, poput značajnog gubitka dužine penisa, nedostatka kože penisa, bolova u erekciji, i između ostalog, značajnog gubitka osećaja u penisu prilikom seksualnog odnosa.KORACI U LEČENJU KONGENITALNE KURVATURE

Kroz razgovor sa specijalistom lekarom – urologom – andrologom, saznaćete koje je rešenje najbolje za problem koji imate. Doktor će od Vas zatražiti da na prvi pregled donesete fotografiju vašeg penisa u punoj erekciji. Fotografija treba da pokaže mesto i stepen zakrivljenja penisa. Iako je zakrivljenost penisa najčešće na dole, ono može biti bočno, prema gore ili u nekim slučajevima kombinacija ove dve vrste.


Tehnika koju primenjuje Dr Nikola Stanojević, međunarodno priznat stručnjak na polju urogenitalne hirurgije, efikasno je i sigurno rešenje za urođeni zakrivljeni penis. Preciznost u radu i neverovatna stpljivost dok se ne postigne idealan rezultat za pacijenta su najsnažnije osobine dr Nikole Stanojevića i ekipe stručnjaka, urologa i androloga, sa kojom sarađuje.

-Izbegavanje komplikacija kao što su gubitak prepucijuma, pojava izraženih ožiljaka, modrica, smanjena osetljivost penisa

-Očuvanje dobre erektilne funkcije

-Postizanje zdravog seksualnog života sa normalnim samopoštovanjem, samopouzdanjem i zadovoljstvomŠta mogu da očekujem od lečenja urođene krivine penisa?

Kongenitalna kurvatura penisa se leči isključivo hirurškom intervencijom. Operacija se zbog komfora pacijenta obično radi u opštoj anesteziji, ali se po potrebi ili želji pacijenta može raditi i u regionalnoj ili u lokalnoj anesteziji.


Pred operaciju pacijent prolazi kroz standardan preoperativni pregled sa analizama krvi i urina. Na dan same operacije, pacijent se smešta u bolnički apartman, a 6 sati pred intervenciju nije dozvoljen unos hrane i pića.Sama intervencija traje do 90 minuta. Na kraju intervencije se fiksira poseban zavoj koji će ostati čvrsto zalepljen u naredna četri dana. Sledećeg dana od operacije, pacijent se otpušta iz bolnice sa savetom o daljem praćenju.

Svaki pacijent ostaje u bliskom kontaktu sa doktorom zbog pažljivog postoperativnog praćenja. Kompresivni zavoj koji sprečava pojavu otoka se prvi put menja četri dana nakon operacije, a zatim na svaki drugi dan do desetog dana od operacije kada se očekuje da otoci prođu.

Zbog prirode konaca koji se upotrebljavaju, spoljni šavovi na površini kože sami otpadaju dve nedelje nakon operacije, dok se unutrašnji šavovi (koji se koriste za ispravljanje penisa) mogu osetiti ispod kože oko 6 nedelja nakon operacije koliko obično traje njihovo rastvaranje.


Šest nedelja nakon operacije urođeno zakrivljenog penisa nema nikakvih znakova da je bilo operacije, penis u erekciji stoji potpuno prirodno ispravljen, očuvana je kožica penisa, potpuno je očuvan prirodan osećaj u penisu.

Seksualni odnos se ne preporučuje prvih šest nedelja nakon operacije ispravljanja urođeno zakrivljenog penisa.PAŽNJA!

Obavezno uradite detaljno istraživanje, dobro se raspitajte i razmislite pre nego što se odlučite kome ćete prepustiti najosetljivije delove svog tela.


Operacije ispravljanja problema na genitalijama nisu hitne i ne treba požurivati sa donošenjem odluke odlaska na operaciju. Operacije kongenitalne kurvature penisa se NE RADE PRE PUBERTETA.


Opredelite se za ozbiljnog hirurga i hirurški centar gde se ovaj tip operacije rutinski obavlja po svetskim standardima – čak i ako Vam to nije najbliža opcija.


951 views

Comments


bottom of page