top of page

STOP BUŽIRANJU URETRE! Stenoza uretre (striktura) - otvorena operacija uretroplastika

Stenoza uretre (striktura), odnosno suženje mokraćne cevi, je veoma često oboljenje koje dramatično umanjuje kvalitet života. Trajno rešenje je operacija - uretroplastika sa bukalnom mukozom


Klasičan urološki pristup lečenju uretralne stenoze je nasilno širenje suženog dela - bužiranje uretre, i endoskopska resekcija - uretrotomija interna. Te metode dugoročno nikad ne rešavaju problem.


Dobro se informišite pre nego što date svoje poverenje nekom od stručnjaka urologaNajčešći simptomi suženja uretre se poklapaju sa simptomima uvećane prostate:

slab mlaz urina, napinjanje prilikom mokrenja, bol prilikom mokrenja, učestalo mokrenje male količine urina, stalne urinarne infekcije, pojava krvavog urina, stvaranje kamena u mokraćnoj bešici , divertikulum mokraćne bešike, slabljenje bubrežne funkcije koje je udruženo sa proširenjem gornjih mokraćnih puteva  i sl.


Kod najtežih formi strikture uretre, urin izlazi u kapima ili ne izlazi uopšte na uretru (obliteracija, potpuni prekid mokrenja) i tada je potrebno postaviti urinarni kateter kroz stomak, takozvani Cistofiks (Cystofix). Postavljanjem Cystofix-a, a ne uretralnog (Foley) katetera, izbegava se dalje oštećenje zida uretre i povećanja stenoze.
Ne mogu da mokrim!

Šta da radim dok ne dodjem do operacije uretre?


Ako je do prekida mokrenja došlo iznenada i ako imate bolove u predelu mokraćne bešike odmah se obratite dežurnoj službi kako bi Vam pružili hitnu pomoć u vidu plasiranja urinarnog katetera. Uretralni urinarni kateter je dugačka mekana cev koja se kroz mokraćni kanal uvodi u bešiku kako bi urin mogao neometano da izađe iz bešike.
Zašto kateter kroz stomak? To je sigurno jako bolno!

Cistofiks kao deo pripreme za uretroplastiku


Postavljanje Cistofiksa se radi u lokalnoj anesteziji pod kontrolom ultrazvuka. Sama procedura, osim manje neprijatnosti tokom davanja lokalnog anestetika, nije bolna. Cistofiks omogućava nesmetano pražnjenje mokraće uz izbegavanje daljeg oštećenja mokraćnih kanala eventualnim plasiranjem Foley katetera. Još jedna od prednosti Cistofiksa je ta da se izbegava prolaz kroz zadnju uretru gde se nalazi prostata, koja je jako osetljiva na postavljanje klasičnog Foley katetera.


Nakon smirivanja simptoma potrebno je ispitati uzrok nemogućnosti mokrenja. Mokrenje zahteva očuvanu prohodnost donjeg urinarnog trakta a specijalista rekonstruktivne urologije je jedini koji može da otkrije zašto niste u mogućnosti da mokrite.


U narednom tekstu ćemo govoriti o problemima koji se uglavnom odnose na suženje uretre kod muškaraca. Poremećaj unutar uretre može dovesti do sužavanje uretre (strikture), što rezultira simptomima kao što su: tanak mlaz urina, bol pri mokrenju, osećaj neispražnjenosti bešike, a nekada i nemogućnost mokrenja.Šta je stenoza uretre?


Striktura uretre, tj stenoza uretre, je sužavanje dela uretre koje dovodi do smanjenog protoka urina ili čak do potpune blokade unutrašnjeg dela uretre, odnosno kanala kroz koji izlazi urin.


Obično je prvi simptom smanjen protok urina i naprezanje radi prolaska urina. Može doći do nekontrolisanog prskanja urina prilikom mokrenja ili formiranja „dvostrukog mlaza“. Ponekad se javljaju učestalost (potreba da se ispusti urin češće nego inače), infekcija mokraće, smanjena snaga ejakulacije ili pojava krvi na vrhu penisa kratko vreme nakon završetka mokranja. Jačina tegoba varira od jednog do drugog pojedinca, ali zajedničko je svima da se problemi vremenom pogoršavaju.

Kod najtežih formi strikture uretre, urin izlazi u kapima ili ne izlazi uopšte na uretru (obliteracija, potpuni prekid uretre) i tada je potrebno postaviti urinarni kateter kroz stomak, takozvani Cistofiks (Cystofix). Postavljanjem Cystofix-a, a ne uretralnog (Foley) katetera, izbegava se dalje oštećenje zida uretre i povećanje stenoze.
Zbog čega nastaje suženje uretre?

Trauma, povreda i oštećenje uretre su najčešći uzročnici trajnih problema sa mokrenjem. Svako oštećenje osetljivog unutrašnjeg zida mokraćnog kanala za posledicu ima stvaranje ožiljka koji dalje sužava kanal i stvara teškoće s prolaskom mokraće.Na žalost, najčešći uzroci povrede uretre koje dovode do stenoze uretre su pregledi lekara: posledica postavljanja urinarnog katetera, povreda tokom endoskopskih procedura pregleda mokraćne bešike preko uretre, transuretralna endoskopska resekcije tkiva prostate (TURP) ili endoskopska resekcija tkiva bešike (TURB).Ostali uzroci suženja uretralnog kanala:


Lihen skleroza

Povrede prilikom pada ili udarca u uretru

Povrede prilikom preloma karlice sa odvajanjem uretre od prostate i mokraćne bešike

Povrede uretre udružene sa frakturom penisa

Ranije neuspešno operisana hipospadija

Stenoza uretre nakon operacije benigne hiperplazije prostate

Stenoza uretre nakon operacije karcinoma prostate

Infekcije uretre gonorejom ili hlamidijom

Tumor uretre kao najređi uzrok suženja uretre

Nekada će se strikture razvijati i bez poznatog uzroka kada ih nazivamo idiopatskim

U ovom tekstu se nećemo baviti problemima vezanim za nemogućnost mokrenja zbog valvula zadnje uretre, neurogene disfunkcije mokraćne bešike, urinarne kalkuloze, tumora bešike, benigne hiperplazije prostate, karcinoma prostate i karcinoma uretre.


Uretralni kateter je veoma čest uzročnik oštećenja uretre. Kateteri su nužno zlo moderne medicine. Služe za sprovođenje urina iz bešike kada pacijent iz bilo kog razloga ne može da mokri (to se često dešava kod muškaraca sa jako uvećanom prostatom), ili se koriste prilikom dužih operacija u opštoj ili spinalnoj anesteziji kao i prilikom dužeg bolničkog oporavka kad je potrebno praćenje i kontrola mokrenja. Gotovo po pravilu svaka kateterizacija uretre ostavlja posledice. Ukoliko ne dovede do suženja uretre odmah, ožiljak može polako da sužava kanal uretre i više decenija nakon traumatične kateterizacije. Skoro 50% muškaraca nakon radikalnih abdominalnih i kardiovaskularnih operacija zbog nošenja katetera ima problema sa mokrenjem zbog oštećenja uretre.


Infekcija može da izazove upalu tkiva u i oko uretre. Leči se antibioticima i obično ne ostavlja posledice ali ako se upala nepravilno leči, ili se uopšte ne leči, na mestu upale ostaje ožiljak, koji ako zahvati dovoljno veliki deo uretre izaziva začepljenje kanala. Infekcija se može razviti nakon dugotrajne upotrebe katetera ili kao rezultat seksualno prenosive bolesti.


Lihen skleroza (lichen sclerosis) je progresivno obolenje koje kad zahvati uretru dovodi do suženja njenog spoljnjeg otvora. Klasično lečenje se sastoji u nasilnom širenju kanala uretre. Ako se bolest nastavi, i dovede do stvaranja duge stenoze uretre, lekari obično hirurški otvore mali deo uretre i nastave sa protokolom dilatacije uretralnog kanala, tzv bužiranje uretre, grubim instrumentima dok se zid uretre ne otvori i urin ponovo nesmetano krene da izlazi. Problem kod ovakvog tipa lečenja je to što se suženje uretre neminovno vraća nakon kraćeg vremenskog perioda, kada suženje postaje sve duže, otvor uretre sve uži, a simptomi otežanog mokrenja sve teži.


Povrede uretre bilo prilikom pada i direktnog udara u međunožje, preloma karlice ili usled brojnih medicinskih intervencija, dovode ili do direktnog prekida prolaznosti mokraćnog kanala ili do stvaranja ožiljka koji može i nakon nekoliko godina da dovede do suženja uretre i otežanog mokrenja.
Povrede uretre kod teških saobraćajnih nesreća, kod kojih je došlo do kompletnog odvajanja uretralnog kanala od prostate i mokraćne bešike, su najkoplikovanjije za lečenje.


Kod saobraćajnih povreda sa povredom uretre skoro uvek je udružena i fraktura karličnih kostiju, povreda mokraćne bešike i vitalnih organa. Povređeni je u tom trenutku u životnoj opasnosti i hirurzi se staraju da povređenom spasu život, a uretra se obično zanemaruje u toku te inicijalne hiruške intervencije. Muškarci su nakon toga obično prepušteni sami sebi, sa kateterom postavljenim preko stomaka i bez nade za povratak normalnom životu.Ovako opsežne povrede uretre Dr Nikola Stanojević sa svojim timom rekonstruktivnih hirurga urologa - androloga, uspešno leči u jednoj operaciji a postoperativni oporavak je uobičajen kao i kod svih drugih oblika uretroplastike, oko 2 do 3 nedelje, nakon čega pacijenti započinju sa normalnim mokrenjem.


Pomoći čoveku da se vrati normalnom životu nakon teških povreda uretre je obavezan zadatak svakog genitourinarnog rekonstruktivnog hirurga.Kako da znam da li mi je potrebna operacija - uretroplastika?


Hirurško lečenje stenoze uretre se planira kada pacijent ima poteškoća sa mokrenjem, kada se napinje prilikom mokrenja ili ne može da mokri uopšte, ako zaostaje značajna količina urina u bešici nakon mokrenja, ako je došlo do ozbiljnijih problema sa mokraćnom bešikom ili sa bubrezima, ako se ponavljaju urinarne infekcije, ili ako je prisutan nepodnošljiv bol prilikom mokrenja.


Kako se dijagnostikuje suženje uretre?


Postoji nekoliko testova koje urolozi koriste za dijagnozu strikture: Vaš lekar – urolog – androlog će pri svakoj sumnji na stenozu uretre predložiti da se uradi kontrastno snimanje – uretrografija. Ultrazvučnim pregledom uretre se može videti dužina ožiljka koji ometa protok urina. Uretroskopija uključuje vizuelno ispitivanje prolaznosti uretre pomoću posebno tankog instrumenta - endoskopa. Test protoka (Uro Flow) je procena koliko se urina izmokri u sekundi.Kako se leči suženje? Doktor mi je savetovao bužiranje umesto operacije – šta da radim?

Dilatacija uretre (bužiranje uretre) je uvek kontraproduktivna. Suženje uretre se gotovo uvek vraća nakon kraćeg vremenskog perioda i to u mnogo ozbiljnijem obliku nego pre početka dilatacije uretre. Obično je pacijent dugi niz godina podvrgnut ovoj vrlo agresivnoj, bolnoj i neuspešnoj metodi pre nego što potraži pomoć nekog od stručnjaka za lečenje uretralne stenoze. Operacija uretre kod pacijenata koji su bili lečeni bužiranjem je mnogo teža zbog ozbiljnih ožiljaka koji nastaju nakon svakog bužiranja.

Endoskopsko presecanje suženja uretre (interna uretrotomija resektoskopom) je veoma popularna metoda u urološkim krugovima. Ona se sme upotrebiti samo jednom kod veoma kratkih formi suženja (manjih od 5-10mm) i ako ne daje rezultate nakon prve resekcije ne sme se dalje pokušavati sa istom metodom. Upotreba lasera u svrhu presecanja suženja uretre je podjednako neuspešna metoda. Nakon neuspeha, ako se lekar – urolog odluči da ponovi endoskopsko presecanje stenoze uretre, svaka sledeća uretrotomija ostavlja još veće ožiljke i sve duže suženje uretre. Dugoročna uspešnost metode nakon prve resekcije je 30% a nakon druge resekcije uspešnost je manja od 10%.

Postavljanje uretralnih stentova je dokazano bezuspešan koncept lečenja suženja uretre. Uretralni stentovi daju ozbiljne komplikacije bez očiglednog dugoročnog benefita.
Otvorena rekonstrukcija uretre (uretroplastika) je jedina opcija koja daje preko 90% uspešnosti lečenja suženja uretre. Razlikuju se tehnike spajanja presečenih krajeva (anastomoza uretre) od tehnika povećanja unutrašnjeg kanala (augmentacija uretre). U našoj praksi se susrećemo sa veoma teškim slučajevima suženja mokraćnih kanala i najčešće izvođena procedura je rekonstrukcija kanala pomoću grafta bukalne mukoze. Urolog-Androlog Dr Nikola Stanojević, internacionalno priznat stručnjak na polju rekonstruktivne uro-genitalne hirurgije, primenjuje najuspešnije operativne tehnike hirurškog lečenja suženja uretre.Šta je graft, a šta je bukalna mukoza?


Opšte prihvaćen standard u lečenju komplikovanih uretralnih stenoza predstavlja operacija pod nazivom - augmentaciona uretroplastika pomoću grafta bukalne mukoze. Provereno najuspešniji pristup u lečenju uretralne stenoze uključuje presađivanje dela tkiva (grafta) sa unutrašnje strane obraza (mukoze) u predeo suženja uretre. Na taj način se trajno uvećava kapacitet uretre i omogućava nesmetano mokrenje. Ovaj pristup je tehnički zahtevan ali jedini nudi dobre dugoročne rezultate.


Otvaranje uretre na kožu ispod skrotuma – perineostomija

U izuzetno retkim slučajevima, kada hirurg proceni da nema uslove za rekonstrukciju uretre, može se odlučiti za formiranje perineostome, otvora uretre na međici iza skrotuma. To predstavlja trajno rešenje koje omogućuje mokrenje u sedećem položaju.


Kome da se obratim za pomoć?


Zbog svoje specifične patologije i posebnog pristupa u lečenju, stenozu uretre leče samo specijalno obučeni urogenitalni rekonstruktivni hirurzi. Bolničko odeljenje klasične urologije je posvećeno rešavanju najopasnijih uroloških problema - tumora prostate, tumora mokraćne bešike i tumora bubrega. Doktori u velikim urološkim bolnicama su maksimalno posvećeni lečenju ovih opasnih bolesti. Pacijent koji pati od suženja uretre u takvom okruženju teško može da nađe pravilno edukovanog stručnjaka koji bi se posvetio delikatnom problemu suženja uretre.


Najsigurnije i jedino trajno rešenje je otvorena operacija rekonstrukcije uretre, uretroplastika.


Kakav je postupak pre, a kakav nakon operacije? Koliko traje oporavak?


Nakon dijagnostičkih merenja oštećenja uretre i definitivne dijagnoze suženja, Vaš lekar će možda odlučiti da Vam postavi urinarni kateter kroz stomak kako bi se tkivo uretre odmorilo i pripremilo za operaciju. U tom periodu može se desiti da dobijete lekove za suzbijanje urinarne infekcije. Na dan same intervencije smeštate se u bolnički apartman, gde će sa Vama još jednom razgovarati Vaš hirurg – androlog - urolog kako bi svi detalji intervencije bili što jasniji. Šest sati pred operaciju ne smete unositi hranu i piće. Sama intervencija se obično radi u opštoj anesteziji ali po potrebi, ili Vašoj želji, može se obaviti i u regionalnoj, spinalnoj anesteziji. Operacija obično traje do dva sata, nakon čega se budite u bolničkom apartmanu gde će Vam Vaš urolog objasniti šta je sve urađeno tokom operacije i kakav se rezultat očekuje.

Dr Nikola Stanojević primenjuje minimalno invazivnu mikrohiruršku tehniku kojom se ne umanjuje sigurnost dobrog rezultata ali se smanjuje trauma tkiva tokom same intervencije zbog čega se pacijenti brže oporavljaju a rana bolje zarasta.

Izlazak iz bolnice možete očekivati sledećeg dana nakon operacije uretre. Morate ostati u bliskom kontaktu sa lekarom i dolaziti na redovno zakazane kontrole radi previjanja rane. Kateter koji se nosi nakon operacije ostaje oko dve nedelje, nakon čega se skida i vi onda počinjete neometano da mokrite prirodnim putem na mokraćni kanal.


Da li postoji rizik da mi se operacijom uništi erekcija? Kad mogu da se vratim na posao?


Operacija uretre ako se pravilno i pažljivo obavi nema uticaj na kvalitet erekcije i ne smanjuje plodnost muškarca. U nekim slučajevima sama stenoza uretre je uzrok neplodnosti muškarca pa se lečenjem suženja plodnost vraća na normalu. Povratak normalnim fizičkim aktivnostima je kao i kod svake hirurške intervencije - postepen. U zavisnosti od vrste posla kojim se bavite, možete početi sa radom već 7 dana od intervencije. Teškom fizičkom radu ili vežbanju sa tegovima, možete se vratiti oko 20-30 dana od operacije. Povratak normalnom seksualnom životu obično se dešava 30 dana od operacije.

Da li može da mi se ponovo vrati suženje?


Primenom mikro hirurških metoda postiže se odlična preciznost u rekonstrukciji uretre. Na taj način se postižu odlični dugoročni rezultati lečenja a izbegava se vraćanje suženja uretre. Vožnja bicikla, motora, mopeda, jahanja konja ili bilo koja druga aktivnost sličnog tipa u prvih nekoliko meseci od operacije može dovesti do lošijeg zarastanja tkiva i ponovnog pojavljivanja suženja uretre. Važno je da ste do potpunog zarastanja rane u stalnom kontaktu sa Vašim hirurgom.
Publikacije

  1. The effect of annual hospital volume (AHV) on perioperative outcomes after urethroplasty - The Journal of Urology 04/2019; Francesco Montorsi, Nikola Stanojevic, Vladislav Pesic, Salvatore Sansalone, Marco Bandini, Rados Djinovic

  2. Vacuum physiotherapy after first stage buccal mucosa graft (BMG) urethroplasty in proximal hypospadias: A feasibility, safety and protocol compliance assessment study - European Urology Supplements 03/2019; M. Bandini, N. Stanojevic, V. Pesic, M. Slavkovic, A. Briganti, A. Salonia, F. Montorsi, R. Djinovic

  3. Treatment of penile urethral stricture in patients with failed hypospadias repair using buccal mucosa grafting - Journal of Sexual Medicine 04/2017; N. Stanojevic, A. Ruffo, G. Di Lauro, L. Romis, G. Romeo, F. Iacono

  4. Penile stricture and lichen sclerosus: One-stage urethroplasty with buccal mucosa graft - European Urology Supplements 09/2018; N. Stanojevic, A. Ruffo, M. Franco

5,013 views

Comments


bottom of page