top of page

Pejronijeva bolest (kriv penis) - operacija

IPP - Pejronijeva bolest - Kriv penis - Mb Peyronie


Čekate da Pejronijeva bolest nestane bez lečenja?


Već ste pokušali da nađete rešenje, bili razočarani tretmanom injekcijama (vitamin K, verapamil), kremama za ožiljke, ili bilo kojim od mnogih beskorisnih i neefikasnih lekova koji se prodaju?UPOZORENJE

Uobičajena hirurška tehnika za lečenje Pejronijeve bolesti dovodi do značajnog smanjenja penisa. Među urolozima je najpopularnija Nezbit metoda (Nesbit), operacija kojom se značajno smanjuje veličina penisa, nakon koje seks postaje gotovo nemoguć.


UPOZORENJE

Ako je penis tek počeo da se krivi, tj ako se Pejronijeva bolest tek pojavila, ŠTO PRE uzmite neki kvalitetniji vakuum aparat za penis (vakuum pumpu) i radite svakodnevne vežbe istezanja penisa. Na taj način možete izbeći dalje skraćenje i savijanje penisa.


Ako ste već imali neuspelu operaciju lečenja Pejronijeve bolesti - u većini slučajeva operaciju skraćenja penisa, operacija se može preokrenuti, i povratiti dužina i širina penisa.


Gubitak dodira i seksualnog osećaja u penisu se neretko sreće kod nestručno izvedenih operacija. Grubim operativnim tehnikama dolazi do oštećenja živaca i neosetljivosti penisa.


Ukoliko hirurg nema dovoljno iskustva, najveći problem koji može da se dogodi tokom operacije Pejronijeve bolesti je gubitak dela glansa ili gubitak celog penisa. To se dešava ako prilikom operacije hirurg ošteti vitalne krvne sudove koji ishranjuju penis - neurovaskularnu peteljku penisa. Možda ovo zvuči kao grubi marketinški trik ali na žalost to je realnost nakon amaterskog pristupa delikatnom hirurškom problemu - rekonstrukciji Pejronijeve bolesti.


Da bi se izbegle ovakve situacije, važno je proceniti iskustvo lekara u oblasti genitalne rekonstruktivne hirurgije i uočiti da li je lekar-hirurg upozorio muškarca da moguće probleme nakon operacije. Jedina opcija koja vraća normalan ljubavni život je operacija kojom se istovremeno sa korekcijom krivine penisa, vraćaju originalna dužina i obim penisa.
Zahvaljujući svom dugogodišnjem radu sa Akademikom Prof Dr Savom Perovićem, Dr Nikola Stanojević, specijalista - urolog - androlog, je postao poznat kao jedan od vodećih stručnjaka na polju urogenitalne rekonstruktivne hirurgije, specijalizovan za lečenje svih vrsta deformiteta genitalija. Objavio je mnoge naučne radove na temu Pejronijeve bolesti. Dobitnik je dve internacionalne nagrade na temu operacije za kriv penis (2018 i 2020 godine). Evropsko Udruženje za Seksualnu Medicinu (ESSM) je 2020. godine dodelilo nagradju Dr Nikoli Stanojeviću za najbolju hiruršku tehniku u lečenju Pejronijeve bolesti. Glavna prednost nove tehnike je to da se cela intervencija izvodi preko malog reza ispod penisa, prema skrotumu, i da se na taj način ne remeti prirodan tok limfnih i krvnih sudova kože penisa i neurovaskularne peteljke odgovorne za glans penisa. Tehnikom koju je objavio Dr Nikola Stanojević se čuva prirodan izgled i prirodna osetljivost penisa uz izbegavanje svih komplikacija do kojih dolazi kada se koristi klasična tehnika reza ispod glansa penisa i skidanja kože pre korekcije skraćenja i suženja penisa (tzv penilni deglaving - "penile degloving").


Šta je Pejronijeva bolest?

To je stečeno zakrivljenje penisa koje se najčešće javlja u srednjem životnom dobu. Zakrivljenje je uglavnom prouzrokovano povredom ili nizom manjih povreda penisa tokom seksualnih odnosa. Bolest se prepoznaje po ožiljku koji se nalazi na unutrašnjoj opni penisa (tunica albuginea). Tokom vremena ožiljak se povećava i pretvara u fibrozni plak koji dovodi do smanjene elastičnosti i deformiteta unutrašnjih struktura a samim tim i do ozbiljnih deformiteta u vidu zakrivljenja, suženja i skraćenja penisa. Zbog bolesti seksualni odnos je otežan a u najtežim slučajevima i nemoguć.


Zvanično, Pejronijeva bolest se javlja kod 10-15% muškaraca preko 40 godina, mada je bolest češća i može se javiti u bilo kom uzrastu.


Na žalost, veliki deo muškaraca sa Peronijevom bolešću ima izrazit psihološki stres pa čak i znake depresije. Mnogi predugo oklevaju da se obrate specijalizovanom stručnjaku – andrologu, zbog osećaja srama, stida i pretpostavke da njihovom seksualnom životu nema više pomoći, nesvesni da postoji rešenje za zdrav i srećan seksualni život.


Najčešće, muškarac koji pati od Pejronijeve bolesti će prvo primetiti sumnjiv čvorić na penisu (fibrozni ožiljak) i zakrivljenje penisa u jednu stranu prilikom erekcije. Pored toga, može se javiti bol, početna faza erektilne disfunkcije, skraćenje i suženje penisa.


Simptomi:

Bol u penisu prilikom erekcije

Čvor (ili čvorići) na penisu

Kriv penis koji onemogućava normalan seksualni odnos

Skraćivanje penisa, suženje ili uvrtanje po uzdužnoj osovini

Ipmotencija kao pridruženi simptom

Mogućnost seksualnog odnosa samo u određenim pozama uz ograničene pokrete prilikom odnosa


Pejronijeva bolest: savijen penis - skraćen penis

Veoma je važno imati na umu da Pejronijeva bolest uvek dovodi do gubitka veličine penisa. Kriv penis je rezultat skraćenja penisa sa sstrane gde je došlo do Pejronijeve bolesti. To zahteva više pažnje prilikom početne procene stanja bolesti, jer cilj nije samo ispravljanje penisa, nego i vraćanje izgubljene dužine penisa.


Muškarci kojima se penis iskrivio i skratio imaju poteškoća sa pronalaženjem adekvatnog lekara radi prave dijagnoze i lečenja bolesti. Specijalista genitalne rekonstruktivne hirurgije je jedini lekar koji pravilno može proceniti vaše stanje i predložiti realne opcije za lečenje Pejronijeve bolesti.


Pre nego što dođete na konsultativni pregled kod lekara - androloga, potrebno je da iz nekoliko uglova napravite fotografije vašeg penisa u punoj erekciji kako bi se što bolje procenio stepen deformiteta. Fotografije su presudne u proceni deformiteta penisa.


U razgovoru sa lekarom navedite uzrok nastanka (povreda ili spontan nastanak), dužinu trajanja bolesti, situacije koje prouzrokuju bol u penisu, da li je moguć penetrativan seksualni odnos i da li se zakrivljenje, suženje ili skraćenje pogoršavaju ili ne.


Prilikom pregleda lekar će utvrditi veličinu fibroznog plaka, pojavu kalcifikacija, elastičnost tkiva, kvalitet krvnih sudova penisa i naravno koliko je kriv ili skraćen penis. Što više informacija je potrebno kako bi lekar imao detaljnu sliku bolesti pre nego što predloži kliničku konzervativnu terapiju ili direktno hirurško lečenje.


Zašto hirurško lečenje? Zar je to jedina opcija?

Kliničko lečenje Pejronijeve bolesti konzervativnim metodama je uspešno samo u početnim fazama kada još nije došlo do dramatičnog zakrivljenja i skraćenja.

Za smanjenje bolova upotrebljavaju se tablete, gelovi, udarni talasi (LSWT), za zaustavljanje formiranja ožiljka se koriste injekcije serumom obogaćenim aktiviranim trombocitima i hijaluronskom kiselinom (PRP+HA), dok se za korekciju zakrivljenja koriste trakcioni i vakuum aparati.


Davanjem injekcija enzima kolagenaze (Xiapex, Xiaflex) izdvojenog iz bakterije klostridijum histolitikum (C.histolyticum) u cilju razlaganja fibroznog ožiljka i korekcije zakrivljenja penisa su uspešne kod blagih formi bolesti. Xiapex (Xiaflex) od Decembra 2019. nije više dostupan na teritoriji Evrope. Proizvod će ostati registrovan samo na teritoriji USA i Kanade.


Međutim, zbog ostalih faktora koji se javljaju pored zakrivljenosti, erektilne disfunkcije i gubitka veličine penisa, jednostavna upotreba lekova i injekcija donosi samo relativne rezultate, koji bolest u potpunosti ne izleče.


Klinički tretman je indikovan samo za početnu inflamatornu fazu bolesti, kada deformitet penisa nije preveliki. Konzervativno kliničko lečenje može sprečiti izrazito zakrivljenje i gubitak veličine penisa, u nekim slučajevima može i zaustaviti bolest u svojoj najranijoj fazi i na taj način izbeći potrebu za hirurškim lečenjem.

Nakon stabilizacije zakrivljenja penisa, upotreba lekova, injekcija i vakuum aparata neće doneti značajno poboljšanje.


Kada Pejronijeva bolest dostigne stabilnu fazu, poznatu i kao ožiljnu, kliničko lečenje više nema efekta i u tom slučaju direktno hirurško lečenje predstavlja jedinu opciju. Cilj hirurškog lečenja je trajno rešavanje posledica Pejronijeve bolesti.

Hirurška metoda se zasniva na geometrijskim principima produženja i oporavka najveće moguće veličine i prečnika penisa do maksimalne granice rastegljivosti živaca, krvnih sudova i uretre. Postoji više od jedne tehnike, hirurškim žargonom nazivane rekonstrukcija penisa. Iz tog razloga, najvažnije je iskustvo hirurga u procesu planiranja i izboru najprikladnijeg skupa tehnika za svakog pacijenta.Inovativna hirurška tehnika, koju je razvio Dr Nikola Stanojević u saradnji sa svojim internacionalnim timom stručnjaka, obuhvata najmanju moguću traumu plemenitom tkivu penisa tokom same hirurške intervencije.


Hirurški pristup koji Dr Nikola koristi je malo neuobičajen, kompletna rekonstrukcija oblika i veličine penisa sa ugradnjom penilnog implanta se izvodi kroz mali rez prema skrotumu. Ovakvim pristupom se dobija potpuno prirodan izgled nakon operacije, a niko ne može prepoznati da je muškarac bio operisan.


Ovaj pristup se veoma razlikuje od klasičnog urološkog pristupa kojim se radikalno razdvajaju tkiva penisa uz uklanjanje prepucijuma (cirkumciziju) i uništavanje kože penisa.


S punim poštovanjem prema rešenjima ponuđenim u prošlosti, smatramo da je minimalno invazivna tehnika moderan pristup koji zadovoljava i funkcionalni i estetski deo lečenja. Na taj način se osigurava veliko zadovoljstvo pacijenata nakon hirurške intervencije, jer se retko susreće muškarac kome ne smeta smanjen penis, vidljivi ožiljci i smanjen osećaj u penisu nakon operacije.Lečenje bez rekonstrukcije veličine penisa? Loša ideja.


Pejronijeva bolest, pored zakrivljenja, je uvek povezana sa smanjenom veličinom penisa. Klasična urološka hirurška tehnika, Nezbit (Nesbit) procedura, ispravlja penis tako što skraćuje dužu, zdravu stranu penisa. Stoga, ako doktor koriguje krivinu penisa, oslanjajući se na kraću stranu prilikom ispravljanja penisa, gotovo je sigurno da će pacijent biti nezadovoljan tretmanom kada shvati da mu je nakon operacije penis značajno skraćen. Uobičajeno je čuti izveštaje o muškarcima koji su operacijom izgubili tri do pet centimetara u dužini penisa i bili nezadovoljni rezultatom hirurškog lečenja. Neki se takođe žale da im je penis tanji i nedovoljno čvrst za penetraciju nakon operacije kojom nije urađena rekonstrukcija veličine i oblika penisa sa ugradnjom penilnog implanta (penilna proteza).


Vraćanje veličine i oblika penisa je imperativ kod svih hirurških intervencija koje izvodi Dr Nikola Stanojević sa svojim stručnim timom urologa-androloga. Svoje znanje u oblasti genitalne rekonstruktivne hirurgije Dr Nikola duguje dugogodišnjem radu sa eminentnim Prof Dr Savom Perovićem, svetskom legendom genitalne hirurgije. Naslanjajući se na iskustvo stečeno sa Prof Perovićem, unapređeno savremenim, novim tehnikama, kojima se postiže maksimalno zadovoljstvo kod pacijenata, povećava se skraćena, obolela strana penisa, i izjednačava se sa normalnom, dužom stranom penisa. Na taj način se postiže dužina penisa kao pre pojave bolesti.


cena ugradnje penilne proteze pejronijeve bolesti cena ispravljanja penisa doktor za penis dr nikola stanojevic IPP Mb Peyronie penilna proteza ispravljanje penisa peyronie pejroni peroni kriv zakrivljen iskrivljen kurvatura penis penisa bolest urolog operacija penisa penilna plak čvor bol proteza trokomponentna inflatabilna penilna implantbeograd srbija zagreb hrvatska
Dr Stanojević - ugradnja trokomponentne penilne proteze tokom operacije Pejronijeve bolesti


Penilni implant i Pejronijeva bolest


Jednako važno kao ispravljanje zakrivljenosti je i rešavanje nedostatka čvrstine u penisu. Kao što smo već spomenuli, fibroza penisa i izražena zakrivljenost penisa su direktno povezani sa impotencijom.


Kako bi se garantovalo zadovoljstvo pacijenata ishodom lečenja, važno je razmotriti postavljanje implanta tokom operacije rekonstrukcije penisa. Postavljanje penilne proteze igra veoma važnu ulogu u lečenju Pejronijeve bolesti.


Zbog nedostatka informacija ili čak predrasuda, mnogi muškarci imaju loš stav prema penilnom implantu, ali upravo će taj implant omogućiti da penis u potpunosti funkcioniše, a muškarac vrati aktivnan i zdrav seksualni životu. Proteza se ugrađuje tokom istog hirurškog zahvata kojim se leči zakrivljenje penisa zbog Pejronijeve bolesti, tako da ne donosi veću nelagodu i ne zahteva više vremena za postoperativni oporavak. Takođe je važno istaći da postoje različite vrste proteza: polučvrste, zglobne ili hidraulično-inflatabilne i urolog će navesti najprikladniji model nakon detaljne procene licem u lice i diskusije o potrebama i željama pacijenta.


Ukoliko je vaš lekar predložio hirurško lečenje, a vi ste emotivno i fizički pripremljeni na hiruršku intervenciju, samo dogovorite datum operacije i sačekajte.Ukoliko ste pušač, lekar će vam objasniti zašto je važno da se odreknete upotrebe nikotina makar četri nedelje pre i zauvek posle operacije. Ovo je prvi korak u lečenju, ako nastavite sa pušenjem lekar može odbiti da Vas operiše.


Važno je da se nivo glukoze redovno kontroliše kako bi se sprečile poteškoće u postoperativnom zarastanju. Ukoliko imate dijabetes tromesečni HbA1c mora biti ispod 7.9%


Na dan operacije bićete smešteni u udoban bolnički apartman gde ćete imati priliku da još jednom postavite sva pitanja svom doktoru pre odlaska u operacionu salu.

Postupak ispravljanja penisa sa ugradnjom proteze traje 3 do 4 sata. Uglavnom se izvodi u opštoj anesteziji, ali po potrebama ili po vašoj želji može se i raditi u regionalnoj anesteziji sa ili bez sedacije. Nakon završetka intervencije bićete smešteni u jedan od moderno opremljenih bolničkih apartmana, a vaš urolog - androlog će vas obavestiti o toku hirurške intervencije, i objasniće vam kakav se rezultat očekuje.

U toku boravka u bolnici dobićete sve potrebne lekove za što brži oporavak od operacije.

Iz bolnice izlazite 2 dana nakon operacije. Dužni ste da ostanete u bliskom kontaktu sa vašim lekarom i posle izlaska iz bolnice, dolazićete na redovne kontrole sa previjanjem i zamenom specifičnih zavoja. Lekar će vam prepisati potrebne lekove koje ćete sami uzimati tokom vanbolničkog oporavka.


Kad mogu da se vratim na posao? Trening? Seksualni život?

U zavisnosti od vrste posla kojim se bavite, 10 dana nakon operacije možete se vratiti na posao, nakon 6 nedelja možete nastaviti fizičke aktivnosti (trening, teretana, ali ne i bazen, i ne sauna).

Na početak seksualnih odnosa sačekaćete dozvolu lekara, obično 5 nedjelja nakon operacije.

Proces oporavka je dodatno pojednostavljen upotrebom resorptivnih konaca prilikom hirurške intervencije. Konci postavljeni spolja na koži nestaju za dve nedelje, a unutrašnji konci se najkasnije dva meseca nakon operacije prirodno rastvore.

Šest nedelja nakon operacije Pejronijeve bolesti nema nikakvih znakova da je rađena operacija.

Publikacije:


1. Penile Length and Girth Restoration in MB Peyronie's: Less Invasive Approach for Complex Composite Graft Corporplasty and Implantation of Inflatable Penile Prosthesis - INTERNATIONAL JOURNAL OF SEXUAL HEALTH, (2019); Stanojevic Nikola, Ruffo Antonio, Lopez Rodriguez Javier Alonso

2. New Protocol for Peyronie's Disease: Combination of Platelet Rich Plasma (PRP) Injections with Vacuum Device Physiotherapy - INTERNATIONAL JOURNAL OF SEXUAL HEALTH, (2019); Ruffo Antonio, Riccardo Filippo, Iacono Fabrizio, Stanojevic Nikola, Franco Marco, Lopez Rodriguez Javier Alonso

3. Penile augmentation in a patient with Peyronie's disease. How to improve penile length and width with circular and longitudinal grafting and penile implant - Journal of Sexual Medicine 07/2018; A. Ruffo, N. Stanojevic, F. Iacono, G. Romeo, L. Romis, G. Di Lauro

4. Treatment of Peyronie's disease: Restoration of penile length and girth using albugineal grafting and penile implant - Journal of Sexual Medicine 04/2017; A. Ruffo, N. Stanojevic, G. Di Lauro, L. Romis, G. Romeo, F. Iacono

5. Real penile lenghtening and widening in Peyronies disease: Circular and longitudinal grafting with simultaneous penile implant - The Journal of Urology 04/2016; Rados Djinovic, Nikola Stanojevic, Vladislav Pesic, Milja Mitrovic, Marta Skrodzka, Antonio Ruffo, Salvatore Sansalone

6. Post-surgical management of Peyronies disease: How to prevent erectile dysfunction, penile shorthening and curvature recurrence combining vacuum erection device therapy and Tradamixina (R) - Journal of Sexual Medicine 05/2015; N. Stanojevic, V Pesic, M. Tanasic

7. Combined therapy using vacuum erection device and a nutraceetical compound (Tradamixina) in the early stages of Peyronies disease - Journal of Sexual Medicine 05/2015; N. Stanojevic, V Pesic, M. Tanasic, A. Ruffo

8. Total penile size and shape restoration in different deformities caused by IPP 98 patients - The Journal of Urology 04/2011; Rados Djinovic, Sasa Tomovic, Salvatore Sansalone, Marko Milosavljevic, Vladislav Pesic, Nikola Stanojevic, Miodrag Lazic

9. Reimplantation of penile prosthesis: The role of artificial grafting materials - European Urology Supplements 04/2010; Sava V Perovic, Nikola I. Stanojevic, Rados Djnovic, Vladislav Pesic, Sasa Tomovic, Marko Z. Milosavljevic

3,815 views

Comments


bottom of page