top of page

Impotencija i penilni implanti: trajno rešenje za erektilnu disfunkciju

Penilna proteza: kako da znam da li mi je potreban implant?


Samo pominjanje penilne proteze izaziva nedoumicu kod muškaraca.

Uprkos ustaljenom mišljenju, razlog za ugradnju penilne proteze nije estetski hir. Iako ima pozitivan uticaj na estetiku, prava uloga proteze je da osigura čvrstinu penisa tokom seksualnog odnosa kod muškaraca koji imaju ozbiljan funkcionalni problem penisa.


Uzrok poremećaja može biti nedostatak čvrstine prilikom erekcije, što dovodi do nemogućnosti seksualnog odnosa. Za prijatan seksualni odnos funkcija penisa je mnogo važnija od veličine.


Ako doživljavate ponovljene probleme sa erekcijom, to sigurno utiče na vaš seksualni život i na vašu psihološku stabilnost i nema razloga da ne potražite medicinsku pomoć.


Ako ste se tek upoznali sa ovom temom, vodite računa da postoje stanja u kojima je erekcija odlično očuvana a ipak je neophodna ugradnja penilne proteze zbog poremećaja u anatomiji penisa, kao što je Pejronijeva bolest.

Dr Nikola Stanojević urogenitalna hirurgija beograd pejroni pejronijeva bolest operacija cena penilna proteza penilne proteze erekcija na dugme pumpica penis impotencija lečenje doktor hirurg urolog beograd srbija impotencija erektilna disfunkcija lečenje simptomi operacija penis penilna proteza implant trokomponentna inflatabilna protektor prostata prostate rak prostatektomija laparoskopska rrp impotencija erekcija erektilna nemoć seksualna disfunkcija
Dr Stanojević - trokomponentni inflatabilni implant (Titan One Touch, Coloplast, USA)

Šta je penilna proteza, čemu ona služi?


Ponekad, konzervativno lečenje tabletama ili ubrizgavanje injekcija može rešiti problem, ali u većini slučajeva penilni implant je najprikladnije rešenje, posebno za starije muškarce sa srčanim problemima kojima je zabranjeno uzimanje lekova za potenciju.

Ugradnja penilne proteze je jedino trajno i sigurno rešenje za lečenje najtežih oblika muške impotencije.



U daljem tekstu ćemo odgovoriti na neka od najčešćih pitanja koje postavljaju muškarci u vezi penilnih proteza.


Dr Nikola Stanojević urogenitalna hirurgija beograd pejroni pejronijeva bolest operacija cena penilna proteza penilne proteze erekcija na dugme pumpica penis impotencija lečenje doktor hirurg urolog beograd srbija bolnica operaciona sala
Inflatabilna penilna proteza - erekcija na dugme

Kako da znam da li mi je potrebna penilna proteza?


Posavetujte se sa urologom-andrologom, specijalistom iz oblasti muških seksualnih organa.

Ako patite od oslabljene erekcije, implant je možda rešenje za vas. Ali imajte na umu da postoje i druge metode za povratak seksualne funkcije. Procena lekara-specijaliste je presudna u procesu lečenja.

Nedostatak čvrstine može biti uzrokovan nesrazmernom anatomijom penisa. Odnos između dužine i širine penisa, na primer, je veoma važan i mora se ispitati prilikom posete lekaru specijalizovanom za erektilnu disfunkciju.


Kada je indikovana ugradnja penilnog implanta?


Da li je penilna proteza potrebna nije moguće proceniti samo na osnovu razgovora. Obavezan je detaljni pregled.

U poslednjih 15 godina, koliko se naš tim intenzivno bavi ugradnjom penilnih proteza, upoznali smo mnoge muškarce kojima je jedino rešenje predstavljala ugradnja penilne proteze, ali odluka o ugradnji je uvek doneta nakon detaljnog kliničkog ispitivanja i zavisila je od niza faktora.

Najprecizniji način da se utvrdi potreba za penilnom protezom je funkcionalno ispitivanje penisa.

Ekspert urolog – androlog ubrizgava injekciju nakon koje se dopler ehosonografski pregleda sposobnost krvnih sudova penisa za erekciju.


Ukoliko već neko vreme imate problem sa erekcijom ili ste primetili promene u obliku penisa u poslednjih nekoliko meseci, kontaktirajte nas kroz formular kako bismo zajedno došli do rešenja problema.


Dr Nikola Stanojević urogenitalna hirurgija beograd pejroni pejronijeva bolest operacija cena penilna proteza penilne proteze erekcija na dugme pumpica penis impotencija lečenje doktor hirurg urolog beograd srbija bel medic bolnica operaciona sala penis penilna proteza implant trokomponentna inflatabilna protektor operacija prostata prostate rak prostatektomija laparoskopska rrp impotencija erekcija erektilna nemoć seks seksualna disfunkcija
Dr Stanojević - ugradnja inflatabilne proteze tokom operacije Pejronijeve bolesti


Proteza se ugrađuje kad kliničko lečenje impotencije nije dalo rezultate ili se efekat lečenja smanjio.

Muškarci najčešće započinju lečenje impotencije lekovima i injekcijama, ali uz ograničene rezultate. Čak i kada se postigne dobar odgovor na medikamentoznu terapiju, tokom vremena dejstvo terapije slabi, problem se produbljuje, doze lekova se povećavaju, krajnji efekat opada. Zbog toga je jako važno da se prilikom uzimanja lekova obrati pažnja na njihovo doziranje i krajni efekat.


Kada muškarac ne može ili ne želi da koristi lekove i injekcije za impotenciju

Upotreba tableta za potenciju ili vazoaktivnih injekcija, nije bez nus pojava. Zapušen nos, glavobolja ili crvenilo lica su uobičajeni i manje ozbiljni neželjeni efekti medikamentozne terapije impotencije. Ove simptome ne doživljavaju svi muškarci, ali ako ste Vi jedan od njih, obratite se svom urologu – andrologu kako se situacija ne bi pogoršala.

Drugi nedostatak koji odbija muškarce od ovakvog vida lečenja je neprijatnost prilikom njihove upotrebe. Injekcije se daju neposredno pred seksualni odnos, prekidajući seksualni klimaks između partnera. Zbog te nelagodnosti normalno je da muškarci pokušavaju da sakriju upotrebu injekcija od partnera, što može dalje dovesti do neprikladnih pretpostavki o upotrebi nedozvoljenih supstanci (npr).


Kada je fibroza penisa povezana sa seksualnom disfunkcijom i impotencijom

Nakon dugotajne upotrebe injekcija za erekciju, muškarci neretko primete prisustvo fibroznog ožiljka unutar penisa (ispod kože). Na stranu to što ožiljak uzrokuje bol, on može stvoriti deformitet penisa, dovesti do savijanja, suženja ili skraćivanja penisa.

Smanjenje čvrstine noćne i jutarnje erekcije je jedan od indikatora da nije sve baš kako treba. Može se javiti kod stanja kao što su dijabetes ili karcinom prostate, što za posledicu ima fibrozu i čak smanjenje veličine penisa. Fibroza penisa se dešava i kod svih slučajeva produženog ishemijskog prijapizma.


Kada hormonska terapija nije dala uspešne rezultate

Jedan od mogućih uzročnika impotencije je smanjen nivo testosterona. Uprkos davanju supstitucione testosteronske terapije i normalizacije nivoa testosterone, erektilna disfunkcija ostaje prisutna.

Kod muškaraca poznog životnog doba terapija testosteronom nije uvek preporučljiva zbog visokog rizika pojave problema sa prostatom (karcinom prostate, BPH).


Ožiljak unutar penisa koji se formira kod Pejronijeve bolesti može dovesti do zakrivljenja, suženja, skraćenja pa čak i do uvrtanja penisa oko svoje ose. Delikatne operacije kojima se vraća oblik i veličina penisa kao pre pojave bolesti daju garantovanu uspešnost samo ako se istovremeno planira i ugradnja penilne proteze.


Kada je epizoda ishemijskog prijapizma dovela do trajnog gubitka erekcije

O prijapizmu kao akutnom stanju u urologiji zbog koga biste morali da potražite hitnu pomoć urologa i trajnim posledicama koje ono ostavlja na seksualni život muškarca možete pročitati ovde.


Briga o pravilnoj indikaciji za ugradnju proteze

U tekstu ste se upoznali sa nekim od situacija-stanja gde jedino rešenje problema sa erekcijom predstavlja ugradnja penilne proteze. To ujedno predstavlja i definitivno-trajno-doživotno lečenje za problem impotencije.


Pretpostavimo da je vaš urolog-androlog predložio ugradnju proteze

Šta sad? Koji je sledeći korak?


Nema razloga da budete zabrinuti. Ako se ugradnji pristupi uz pravilne mere predostrožnosti i u specijalizovanom centru, lečenje je bezopasno i veoma efikasno uz izuzetno visoku stopu zadovoljstva kod svih muškaraca. Preduslov za uspeh ugradnje proteze je dobra preoperativna procena stanja koja su dovela do impotencije.


Kako će mi proteza pomoći? Da li je procedura bezbedna?


Implant će povratiti erekciju i daće Vam neophodnu potporu za normalan penetrativan seksualni odnos. Nakon ugradnje muškarac sa sigurnošću može uživati u seksu.


Hirurška procedura je za samog hirurga umereno kompleksna, ipak pažnja se obraća na potrebe pacijenta. Samo androlog - urolog može definisati detalje procedure u smislu tačne procene unutrašnjih struktura, vaskularizacije, eventualnih deformiteta penisa i stepena erektilne disfunkcije.


Kako izgleda sama operacija?


Nekoliko dana pred intervenciju pregledaće vas lekar internista kako bi se potvrdilo da ste zdravstveno spremni za operaciju. Na dan operacije bićete smešteni u bolnički apartman, aVaš lekar će vam još jednom objasniti sve detalje same intervencije i oporavka nakon operacije.

Šest sati pred intervenciju nemojte unositi hranu i piće.

Sama intervencija se zbog Vašeg komfora najčešće radi u opštoj anesteziji, ali po potrebi ili po vašoj želji, može se raditi i u regionalnoj anesteziji.

Operacija ugradnje penilne proteze traje oko 60 minuta, nakon čega se budite u bolničkom apartmanu. Izlazak iz bolnice možete očekivati nakon dva dana od operacije. Kada napustite bolnicu Vaš lekar će ostati u bliskom kontaktu sa Vama radi svakodnevnih kontrola, previjanja i postoperativnog praćenja.


Povratak na posao možete očekivati 7 dana nakon intervencije, naravno u zavisnosti od vrste posla koji obavljata. Teškom fizičkom vežbanju možete se vratiti 4 nedelje nakon operacije.

Dozvolu za započinjanje seksualnih odnosa daje vam vaš lekar obično 4 do 5 nedelja nakon hirurške operacije ugradnje penilne proteze.


Kakav ću imati osećaj nakon operacije?

Ožiljak nakon 6 nedelja zarasta tako da se više ne vidi. Dodir, erogena osetljivost i osećaj prilikom orgazma i ejakulacije su potpuno očuvani nakon pravilno izvedene operacije.

Nakon perioda adaptacije na protezu, koji je obično oko 8 nedelja, nećete ni primećivati da vam je proteza ugrađena. Nećete osećati da je imate, a kad Vam zatreba - tu je u svakom trenutku.



Kako funkcioniše penilni implant? Da li je penis stalno u erekciji?


Implant se sastoji od dva cilindra koja se ugrađuju u kavernozna tela, unutrašnju strukturu penisa koja se u normalnim okolnostima ispunjava krvlju prilikom erekcije. Implanti daju potporu penisu za normalan seksualni akt.


Neki muškarci su zabrinuti zbog izgleda penilne proteze kao i zbog reakcije koju može izazvati kod partnera. Bez brige, oba tipa penilne proteze kada se pravilno ugrade ne menjaju estetski izgled penisa, proteza se nalazi u središtu penisa i ne može se videti.


Savremeni tipovi proteza su podeljeni na polutvrde i inflatabilne, oba tipa proteze rešavaju problem gubitka erekcije.


Polutvrd implant čine dva savitljiva silikonska cilindra koji se po želji mogu savijati i koji drže penis u stalno izduženom stanju. Po želji se penis može saviti ili ispraviti u položaj adekvatan za penetraciju. Inflatabilni implant predstavlja hidraulični sistem sa dva inflatabilna cilindra koja se ugrađuju u kavernozna tela i kontrolnom pumpom koja se nalazi u skrotumu iza testisa. Aktivacijom pumpe cilindri se ispunjavaju tečnošću in a taj način dolazi do čvrste erekcije.


Da li penilna proteza dovodi do povećanja penisa?


Veličina penisa je tema koja budi mnogo interesa, obično iz pogrešnih-loših razloga. Romantična strana priče dovodi muškarce u zabludu da što im je veći penis, to će pružiti veće zadovoljstvo partneru.

Ova obmana neke muškarce navodi da traže rešenje za povećanje penisa samo radi estetike, i pretražujući internet, lako nalaze reklame u kojima se obećava znamenito povećanje penisa. Ali, postavlja se pitanje da li je sama procedura povećanja penisa indikovana kod tih muškaraca? To je ono što možete sada saznati.


Da li je moguće povećati veličinu penisa penilnom protezom?


Proteza može povratiti veličinu penisa kao pre bolesti. Neki zdravstveni problemi kao što su Pejronijeva bolest, operacija karcinoma prostate, prijapizam, dijabetes ili kardiovaskularna oboljenja, mogu dovesti do gubitka veličine penisa. Uglavnom su ove bolesti udružene sa erektilnom disfunkcijom, koja dovodi do potrebe za ugradnjom penilnog implanta.


Kod ovih muškaraca, sama ugradnja penilne proteze rešava problem erektilne disfunkcije, ali ne i problem smanjenog penisa. U tu svrhu, koriste se tehnike povećanja unutrašnjih struktura penisa, kako bi se dobila najveća moguća veličina i dijametar penisa. Povećanje tkiva penisa, a ne proteza, dovodi do povratka ženjene dužine i širine penisa. Granica ove procedure su drugačije kod svakog muškarca, to su rastegljivost uretre, krvnih sudova i nerava koji prolaze kroz penis. Dakle, dolazimo do očiglednog zaključka, proteza sama po sebi ne dovodi do povećanja penisa.


Da li proteza smanjuje osetljivost penisa? Šta se dešava sa ejakulacijom?


Proteza sama po sebi ne smanjuje osetljivost, no pitanju osetljivosti mora se pažljivo pristupiti. Nervi koji se prostiru unutar penisa mogu biti oštećeni nepažljivom ugradnjom proteze. Prekid nerava uzrokuje smanjenu osetljivosti penisa, otežano postizanje orgazma, odlaže ejakulaciju i smanjuje seksualno zadovoljstvo. Uz to, nestručnim uništavanjem kavernoznog tkiva u koje se ugrađuje proteza gubi se mogućnost postizanja dodatne prirodne erekcije preko penilnog implanta, naravno uz seksualnu stimulaciju.


Kada se muškarac žali na nedostatak osetljivosti, tzv “hladan penis” (cold penis), proteza je najverovatnije nepravilno ugrađena uz uništenje plemenitog tkiva, smanjujući na taj način protok krvi kroz penis. Zato obratite pažnju prilikom odabira svog lekara.


5,005 views
bottom of page