top of page

Prijapizam

Imam bolnu erekciju koja traje satima!


Imate neželjenu bolnu erekciju koja neprekidno traje duže od 4 sata??


 

HITNO se javite najbližem urologu

 

Prijapizam (priapizam, priapism) je bolna uporna erekcija koja traje nekoliko sati, nije povezana sa seksualnom stimulacijom i ne prolazi nakon ejakulacije.


Zapamtite, ako se hitno ne leči, ovo stanje dovodi do trajnog oštećenja penisa - erektilne disfunkcije, stvaranja ožiljaka i skraćenja penisa.


Opasna forma prijapizma koja zahteva hitno lečenje zove se ishemijski prijapizam.


Muškarci su osetljivi na navedenu temu. HITNO se javite lekaru urologu bez srama i stida.


 

Uobičajeni znakovi bolesti:

Erekcija traje dugo

Sam organ je težak

Glans je mek

Erekcija je bolna

 Šta se dešava ako imam erekciju duže od 4 sata

Erekcija koja traje duže od 4 sata gotovo u potpunosti blokira protok krvi, zbog čega plemenito tkivo odgovorno za funkciju penisa postepeno ali sigurno odumire.


Ukoliko se ne obratite lekaru koji može da izleči prijapizam nakon 12 sati od početka doći će do pojave ožiljaka i trajnog gubitka seksualne funkcije penisa.


Lečenje prijapizma zavisi od vrste i uzroka. Lekar će uraditi procenu i odlučiti da li je prijapizam ishemijski ili ne ishemijski i koji je mogući uzrok.Šta očekivati od lekara?

Lekar će vam postaviti nekoliko pitanja.

Budite spremni da odgovorite na sledeća pitanja kako bi vaš lekar što pre sproveo lečenje:

Kada su počeli prvi simptomi?

Koliko dugo traje erekcija?

Da li je erekcija bolna?

Da li ste imali povredu genitalija ili prepona?

Da li je do erekcije došlo posle upotrebe određene supstance, poput alkohola, marihuane, kokaina ili drugih droga?


Budite iskreni prema lekaru, on je jedini koji u tom trenutku može da spase vašu muškost.Kako će doktor utvrditi koju vrstu prijapizma imam?

Lekar - urolog – androlog će uraditi niz pregleda da bi se utvrdilo stanje unutar penisa.

Nakon toga će lekar uraditi Dopler ultrazvučni pregled penisa a zatim i gasne analize krvi iz penisa, kako bi utvrdio stanje protoka krvi u penisu i odlučio koji vid terapije može da pomogne.Kako se leči prijapizam?

Hitno lečenje prijapizma je presudno za očuvanje potencije i seksualne moći muškarca.


Ako erekcija traje do 6 sati, tablete koje će vam dati lekar – urolog - androlog mogu biti efikasne u smanjenju erekcije i ponovnom uspostavljanju normalnog protoka krvi.


Nakon 6 sati, ili ako davanje lekova ne daje rezultate, potrebne su druge mere:

Hlađenje ledom penisa ili perineuma; uglavnom ograničeno efikasno

Izvlačenje (aspiracija) nagomilane krvi iz penisa

Davanje lekova direktnom injekcijom u penis


Ako lekovi, led i aspiracija nisu uspešni, možda će biti potrebna hitna hirurška operacija kako bi se obnovio normalan dotok krvi u penis.


Prognoza za osobu sa prijapizmom je dobra, ukoliko se primeni hitno lečenje.


Međutim, ako neko čeka i odlaže lečenje u nadi da će problem nestati sam, gotovo sigurno sebe dovodi u situaciju da trajno ošteti svoj penis i izgubi prirodnu erekciju.


Posledice bolesti mogu biti vrlo teške: gangrena, fibroza penisa, koja može dovesti do impotencije, tromboze vene kavernoznih tela i karličnih vena.Gubitak erekcije nakon prijapizma se leči samo na jedan način –protetikom penisa.

Ugradnja penilne proteze zbog prijapizma se radi u dve situacije:

- tokom same epizode ishemijskog prijapizma, ako je biopsijom unutrašnjeg erektilnog tkiva penisa utvrđeno postojanje nepovratne nekroze (takozvana rana ugradnja proteze)

-ukoliko nemate erekciju nekoliko meseci nakon prijapizma (kasna ugradnja proteze)


Imao sam prijapizam pre 6 meseci i od tad nemam erekciju. Da li mi ima pomoći?

Dešava se da muškarci nakon prijapizma čekaju dug period u nadi da će im se prirodna erekcija vratiti. Prođu godine da neko nema erekciju, a da problem ignoriše. Postoji mogućnost i da se muškarac obratio lekaru, a da mu ponuđeno rešenje nije prijalo ili u tom trenutku nije bio spreman na lečenje.


Osim gubitka potencije, penis mi se smanjio. Šta da radim?

Specifično za stanje penisa nekoliko meseci, pa i godina nakon neuspešno lečenog prijapizma je fibroza penisa, pojava unutrašnjih ožiljaka i skraćenje penisa. U svetu urologije – andrologije, zbog velike kompleksnosti same procedure, posebna pažnja se obraća na ugradnju proteze nakon fibroze penisa.


U slučajevima fibroze, potrebno je hirurški vratiti elastičnost tkivu penisa, vratiti veličinu polnog organa kao pre bolesti produženjem penisa i proširenjem penisa, a tek onda pristupiti ugradnji proteze. Ovu kompleksnu hiruršku proceduru ekspertski tim Dr Nikole Stanojevića uspešno obavlja duže od 15 godina, kao što se uspešno bavi i lečenjem impotencije nakon prijapizma.


436 views
bottom of page