top of page

Tipovi penis proteza. Koji penilni implant je dobar za mene?

Izbor tipa proteze koja će se ugraditi, ipak zavisi od dobre procene prilikom konsultacije sa urologom – andrologom – specijalistom za proteze.


Izbor proteze zavisi od više faktora specifičnih za svakog muškarca ponaosob - postojanje pridruženih bolesti, životnih navika i očekivanih rezultata.


Ovde ćete se takođe informisati koje su proteze skuplje a koje jeftinije.
Neinflatabilna - polučvrsta, savitljiva penilna proteza

Dobra čvrstina i mogućnost lakog savijanja - to su glavne karakteristike polučvrste penilne proteze (Coloplast Genesis, malleable, semi-rigid). Jednostavna konstrukcija bez pokretnih i hidrauličnih komponenti čini ih najsigurnijim modelom kada je procenat reintervencija u pitanju.


Dva silikonska cilindra sa filamentskim jezgrom od hirurškog čelika održavaju penis u stalno izduženom položaju. Penis je moguće nežno saviti radi svakodnevnih aktivnosti. Pred seksualni odnos penis samo rukom ispravite i spremni ste za seksualni odnos.


Proteza održava aksijalnu čvrstinu potrebnu za normalnu penetraciju. Prilikom ugradnje ove proteze čuva se kavernozno i spongiozno tkivo penisa koje dodatno daje na volumenu penisa tokom seksualne uzbuđenosti.coloplast genesis ams 700 spectra titan rigicon inflax infla 10 malleable implant polučvrsta penilna proteza implant penilni štapići pojačanje penisa erekcija dignut pejronijeva bolest
Najjednostavnija polučvrsta proteza (Coloplast Genesis)

cena operacija dr stanojevic nikola  urolog beograd srbija najbolji penis proteza povećanje penisa coloplast genesis ams 700 spectra titan rigicon inflax infla 10 malleable implant polučvrsta penilna proteza implant penilni štapići pojačanje penisa erekcija dignut pejronijeva bolest
Izgled penisa sa polučvrstom penilnom protezom (Coloplast Genesis)

coloplast genesis ams 700 spectra titan rigicon inflax infla 10 malleable implant polučvrsta penilna proteza implant penilni štapići pojačanje penisa erekcija dignut pejronijeva bolest
Mogućnost savijanja polučvrste proteze na dole

coloplast genesis ams 700 spectra titan rigicon inflax infla 10 malleable implant polučvrsta penilna proteza implant penilni štapići pojačanje penisa erekcija dignut pejronijeva bolest
Mogućnost savijanja polučvrste proteze na gore

coloplast genesis ams 700 spectra titan rigicon inflax infla 10 malleable implant polučvrsta penilna proteza implant penilni štapići pojačanje penisa erekcija dignut pejronijeva bolest
Mogućnost savijanja polučvrste proteze u stranu

Neinflatabilna – zglobna, savitljiva penilna proteza

Zglobne proteze (AMS Spectra, articulated penile prosthesis) se savijaju mnogo lakše od polučvrstih zahvaljujući svom dizajnu. Silikonski cilindri u svom središti imaju zglobnu konstrukciju sastavljenu od desetak segmenata koji uprkos svojoj superiornoj savitljivosti ne pružaju adekvatnu aksijalnu potporu penisu za zadovoljavajući penetrativan seksualni odnos.


Ovaj model je najmanje popularan u odnosu na druge i više se ne proizvodi, ali kao što smo već naveli, morate biti upoznati sa svim tipovima penilnih proteza pre donošenja definitivne odluke.


Polučvrste penilne proteze (savitljive i zglobne) su nekoliko puta jeftinije od inflatabilnih proteza. One su i pogodnije za muškarce koji imaju neke od pratećih oboljenja koja ih ograničavaju u manuelnoj spretnosti koja je potrebna za korišćenje inflatabilnih proteza. Ipak, stepen savitljivosti penisa i stalna istegnutost čine ovaj tip proteze inferiornim u odnosu na inflatabilne proteze.


Inflatabilne penilne proteze

Inflatabilne penilne proteze mogu biti dvokomponentne (AMS Ambicor) ili trokomponentne (Coloplast Titan, AMS 700), i oba tipa funkcionišu na istom principu. Dva cilindra u penisu su hidrauličnim sistemom povezana sa pumpom koja je sakrivena u skrotumu iza testisa. Aktivacijom pumpe se tečnost iz rezervoara prenosi u cilindre i na taj način se postiže jaka, tvrda erekcija. Nakon seksualnog odnosa deaktivacijom pumpe se tečnost vraća nazad u rezervoar čime se oponaša prirodan ciklus erekcije i opuštenog stanja. Značajna razlika izmedju ovih proteza je u tome što trokomponentne proteze dozvoljavaju punjenje cilindara većim volumenom tečnosti, stvarajući veću – prirodniju razliku između opuštenog stanja i pune erekcije. Ta funkcija trokomponentne proteze je omogućena dodatnim rezervoarom za tečnost, postavljenim – sakrivenim iza pubične kosti. Dvokomponentne proteze imaju manji rezervoar smešten u dnu cilindara.


Zbog svoje kompleksnosti, sistem inflatabilnih proteza je osetljiviji od polučvrstih proteza. Retko je potrebna zamena inflatabilne penilne proteze zbog otkazivanja jedne od njenih komponenata, ali zbog takvih situacija još je značajnije iskustvo urologa – androloga - hirurga u sastavljanju osetljivog sistema kako bi se izbegli mogući problemi.


Ove proteze se obično ugrađuju kod mlađih muškaraca kojima je bitno da proteza što prirodnije oponaša funkciju penisa u maksimalnoj erekciji i u potpuno opuštenom stanju. Takođe, ovaj tip proteze se ugrađuje kad su diskrecija i skrivenost proteze imperativ, što se ne može postići polučvrstim protezama. Inflatabilnim protezama se dobija i veći penis jer se ove proteze pumpaju u širinu.


pumpica dugme na erekcija penis diže velik coloplast genesis ams 700 spectra titan rigicon inflax infla 10 malleable implant polučvrsta penilna proteza implant penilni štapići pojačanje penisa erekcija dignut pejronijeva bolest
Izgled penisa nakon ugradnje inflatabilne proteze (Coloplast Titan)

Koja proteza je najbolja za mene?

Najskuplja proteza nije i nužno najbolja za Vas. Stanje svakog muškarca kome je potrebna ugradnja penilne proteze se individualno procenjuje. Na izbor tipa proteze može da utiče postojanje prethodnih operacija u karlici (npr. radikalna prostatektomija, radikalna cistektomija), postojanje raznih deformiteta penisa ili nesigurnost u mogućnost upravljanjem hidrauličnim mehanizmom proteze.


Odnos cena-benefit je uvek važan faktor prilikom donošenja odluke. Pacijent koji je upoznat sa svim dostupnim modelima proteza, lakše će odlučiti koju varijantu finansijski i funkcionalno-tehnički može da prihvati. Zbog svega toga, cena ne može biti jedini faktor kada se odlučuje o vrsti implanta.


Ponekad će polučvrsta savitljiva proteza, uz nižu cenu, biti najbolji izbor za gospodu stariju od 75 godina, kao i za muškarce ograničene pokretljivosti. U drugim slučajevima inflatabilna proteza donosi dobro funkcionalno – estetski izbalansiran rezultat sigurnim imitiranjem prirodnog ciklusa erekcije bez neprijatnih iznenađenja.


Najvažnije je, ukoliko se odlučite na lečenje erektilne disfunkcije, da se obratite specijalisti koji ima dosta iskustva sa operacijama rekonstrukcije penisa, koji uvek ima za cilj da postigne što duži i što širi penis uz postizanje potpuno prirodnog izgleda penisa.


Ako je Vaš najveći strah sama hirurška intervencija, morate znati da ne postoje značajne komplikacije prilikom ugradnje penilne proteze.


Intervencija se obično radi u opštoj anesteziji, ali po potrebi se može raditi i u regionalnoj anesteziji u kojoj ostajete budni tokom same operacije. Posle operacije obično se ostaje dva ili tri dana u bolnici. Ambulantno postoperativno praćenje je obavezno svakog dana u toku prve nedelje, a zatim na tri do pet dana do četvrte nedelje nakon operacije kada Vam Vaš urolog – androlog – doktor daje dozvolu da počnete sa seksualnim odnosima.


Penilna proteza je kao dentalni implant, kad se telo navikne na njeno prisustvo i nećete ni primetiti da je imate sve dok Vam ne zatreba, a onda aktivacijom proteze po Vašoj želji možete postići snažnu erekciju.


Sad kad znate da ugradnja penilne proteze ima mnogo više prednosti nego mana, vreme je da uradite procenu vašeg stanja. Ako ste imali loša iskustva sa erektilnom disfunkcijom, popunite formular u dnu stranice i započećemo razgovor o pravom načinu da pronađemo-povratimo Vaše zadovoljstvo.


Koliko god godina da imate, bilo da nikada niste operisani ili ste operisani bez uspeha - nije kasno da Vam se nedostatak popravi kako bi nadalje mogli da uživate u dobrom kvalitetu života. Mi ćemo Vam pomoći.Dr Nikola Stanojević obezbeđuje sigurnu korekciju svih genitalnih problema, čak i uzrokovanih prethodno loše izvedenim neuspešnim operacijama
935 views

Comments


bottom of page